Tensiuni în creștere la granițele cu Belarus

10 noiembrie 2021
Bază de date

Dan Mihai

Deși ne aflăm , probabil, în cea mai pașnică perioadă a istoriei moderne, conflictele nu lipsesc din societatea de astăzi. Acestea provin, deobicei, din cauza diferențelor de mentalitate și de interese, afectând, anual, milioane de persoane de pe toate ramurile societății. Unele dintre cele mai ample conflicte din aproprierea imediată a României le reprezintă conflictul dintre Rusia și Ucraina, dar și conflictul intern al Belarusului. Cel din urmă este și cel mai recent, o serie de proteste fiind declanșate din cauza corupției președintelui actual. În ultimele luni, în schimb, conflictul s-a extins, tensiunile de la granițele Belarusului cu Polonia și Lituania fiind în continuă creștere din cauza unui flux mare de imigranți proveniți în mare parte din Orientul Mijlociu. Liderul Belarusului, sprijinit de liderul Rusiei, este criticat de puterile mondiale pentru situația creată la granițe,  Uniunea Europeană și Rusia fiind pregătite să intervină în cazul escaladării unui conflict militar.

Revenirea la putere a președintelui Alexader Lukashenko pentru un al șaselea mandat în urma alegerilor prezidențiale din august 2020 a declanșat o serie de proteste împotriva guvernului belarusian, acestea fiind cele mai ample din istoria țării. În primă instanță, oponenta politică principală a lui Lukashenko, Sviatlana Tsikhanouskaya, și-a declarat bănuielile vizavi de corectitudinea alegerilor, spunând că acestea ar fi fost falsificate și că, în realitate, ea ar fi câștigat. Aceasta a pus bazele Consiliului de Coordonare pentru Transferul de Putere, o organizație non-guvernamentală cu scopul de a facilita alegeri corecte din punct de vedere democratic, organizația fiind deschisă pentru oricine dorește să se alăture mișcării.  În plus, după numirea oficială în funcția de președinte a lui Lukashenko pe data de 23 septembrie 2020, Uniunea Europeană a declarat alegerile ca fiind nelegitime și a condamnat violența forțelor de ordine față de protestatari, cerând deastfel și un nou set de alegeri democratice.

Nedreptățile conducerii actuale

Lukashenko este cunoscut pentru metodele sale autoritare de guvernare, fiind deseori numit de către presa internațională ca fiind „ultimul dictator al Europei”. Astfel, el și-a creat o reputație de control a populației prin frică și intimidare provenite din violențe și nedreptăți . Unul dintre cele mai cunoscute exemple ale nedreptăților sale o reprezintă arestarea jurnalistului Roman Protasevich, în vârstă de 26 de ani, un critic ale politicilor lui Lukashenko care îsi distribuia comentariile pe diverse canale de social media. Acesta a fost arestat când avionul Ryanair cu care a plecat din Atena și care avea destinația Vilius a aterizat „de urgență” pe aeroportul din Minsk, urmând ca forțele de ordine să intre în avion și să îl preia, împreună cu prietena lui. Deși cel mai mediatizat caz, acesta nu este singurul și cu siguranță nu este cel mai rău, jurnalistul declarând că nu a avut parte de tortură pe timpul arestului din cauza atenției internaționale. În schimb, în urma protestelor împotriva corupției din Belarus au ieșit la iveală sute de cazuri violențe precum bătăi, tortură, și în unele cazuri chiar și viol. Astfel, autoritățile din Belarus băteau și arestau protestatari de pe stradă ca mai apoi să îi tortureze în arest, conform rapoartelor organizațiilor de drepturi ale omului provenite din declarații ale victimelor.

Tensiuni în creștere la granite

La momentul actual, mii de imigranți, în mare parte proveniți din Orientul Mijlociu, sunt stabiliți la granița dintre Belarus și Polonia. Forțele de ordine poloneze au declarant că zilnic se luptă cu numeroase tentative de trecere ilegală a granițelor, doar în ultimele zile fiind înregistrate peste 599 de astfel de încercări. În încercarea de a stabiliza situația, 15 000 de militari au fost trimiși la graniță. Situația la granițele cu Lituania este asemănătoare cu cea a Poloniei, ambele țări declarând stare de urgență și fiind pregătite să intervină pentru prevenirea posibilelor atacuri din partea imigranților. În semn de solidaritate pentru Belarus, Rusia a trimis două avioane cu capabilități nucleare pentru a survola zona conflictuală. Deasemenea, Vladimir Putin a vorbit săptămâna trecută printr-un contact telefonic cu Aleksander Lukashenko pentru un schimb de opinii privind situația actuală.

Lukashenko este acuzat de Uniunea Europeană că ar fi provocat această criză a imigranților intenționat, cu scopul de a se răzbuna  pe niște sancțiuni internaționale acordate în urma violențelor și nedreptăților provocate la proteste. Astfel, imigranți din țări precum Iraq, Syria, Congo și Camerun ar fi fost aduși în Belarus în urma unor promisiuni de-ale dictatorului de a facilita o intrare ușoară în Uniunea Europeană. Imigranții ar fi primit vize de Belarus, fiind aduși din țările de proveniență la aeroportul din Minsk, de unde ar fi fost direcționați mai departe spre granițele cu Europa. Belarus, Polonia și Lituania lansează acuzații reciproce de încălcare a drepturilor omului vizavi de tratare imigranților, fiecare parte fiind de părere că imigranții intră în responsabilitatea celeilalte.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *