Tensiuni în creștere la granițele Moldovei

06 mai 2022
Bază de date

Săptămâna trecută au fost sesizate mai multe explozii în Transnistria, regiunea separatistă de pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea sunt considerate eforturi ale Rusiei de destabilizare a păcii din partea oficialilor Moldovei și Ucrainei. În schimb, locuitorii regiunii separatiste consideră că atacurile provin din partea Moldovei sau Ucrainiei, astfel tensiunile din zonă crescând. Această situație ar putea reprezenta crearea unui pretext al Rusiei pentru intervenția miltară dincolo de granițele Ucrainei.

Transnistria este un o regiune de pe teritoriul Republicii Moldova, aflata la granita cu Ucraina, care si-a autoproclamat independența în 1992, imediat după colapsul Uniunii Sovietice. Pe teritoriul acesteia se află aproximativ 500 000 de locuitori de origini diferite, majoritari fiind cei ruși și moldoveni. În principal, aceștia doresc aderarea Transnistriei la Rusia si despărțirea acesteia de Moldova. În plus, pe teritoriul statului separatist se află și 1500 de militari ruși, aceștia fiind staționați acolo încă de la colapsul URSS cu scopul de menținere a păcii în zonă. În aceiași regiune se mai află și depozitul Cobasna, depozit care adăpostește peste 22 000 de tone de armament din era sovietică, fiind și unul din cele mai mari de acest fel din Europa. Transnistria reprezintă o zonă înghețată de conflict care face parte din strategia Rusiei de a dezbina alte state și de a crea pretexte pentru intervenția militară pe teritoriul lor. În situații similare s-au aflat și regiunile separatiste Oseția de Sud și Abkhazia din Georgia, dar și Donetsk și Lugansk din Ucraina. După autoproclamarea in

Evenimentele recente

Luni, 25 aprilie, au fost sesizate o multitudine de explozii în preajma clădirii Ministerului Securităţii de Stat din capitala Transnistriei, Tiraspol. Ministerul Apărării al Ucrainei a numit acest act drept „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse. Următoarea zi, pe 26 aprilie, două turnuri de radio din aceiași regiune au fost bombardate, evenimente produs fără răniți, conform Ministerului. Concret, acest spațiu poartă denumirea de Centrul de Radio şi Televiziune Transnistrean, construit in anii 1960, fiind unul dintre cele 14 centre de transmisie radio datate încă din epoca sovietică. Acesta, la începutul anilor 90′, era unul dintre cele mai puternice stații radio din Europa, iar în timpul epocii sovietice transmitea semnalul radio în toată emisfera de vest până în SUA, Cuba și Canada.

Aceasta nu ar fi prima dată când Rusia atentează la crearea unui pretext pentru a interveni militar într-o regiune. Atacurile din Ucraina au început într-un mod similar, după ce explozii și atacuri teroriste au fost raportate în regiunile separatiste Lugansk și Donetsk, urmând mai apoi ca trupele rusești să intervină pentru a „apăra” regiunile de așa-zișii atacatori ucraineni. Autoritățile Ucrainiene au susținut această idee, declarând că aceste explozii reprezintă o provocare din partea Rusiei, aceasta dorind să replice evenimentele din regiunile separatiste de pe teritoriul Ucrainei, de dinainte începerii atacurilor. Deasemenea, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a informat populația că monitorizează situația, îndemnând cetățenii să rămână calmi. În nota informativă emisă de SIS este menționat faptul că:

„Având în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor Republicii Moldova. (…) SIS monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. Subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate, în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg. SIS și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță în Republica Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept”.

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, afirmă că exploziile din Transnistria sunt intenţii de escaladare care pornesc de la forţe pro-război din interiorul regiunii interesate să destabilizeze situaţia în regiune. Între timp, aceasta a convocat Consiliul de Securitate pentru tratarea situației și stabilirea unui plan de acțiune.

Motivația Rusiei de a interveni în Transnistria ar consta în anexarea acesteia, obținerea unui surplus de forță militară din partea cetățenilor regiunii și destabilizarea situației Moldovei pentru a o preveni pe aceasta din aderarea la UE. Pe data de 22 Aprilie, Rustan Minnekaev, un general de top al armatei rusești și un aliat apropiat al lui Putin, a declarat intenția Rusiei de a cuceri regiunea ucrainiană Donbas pentru stabilirea unui culoar de acces către Transnistria și Crimea. Acesta a motivat importanța accesări Transnistriei cu scopul salvării cetățenilor vorbitori de limba rusă care sunt opresați. Astfel, Rusia ar avea o conexiune directă pe uscat pentru a accesa Transnistria și Crimea prin intermediul regiunii Donbas. Armata Ucrainiană a condamnat această situație și a subliniat importanța efortului cooperativ pentru a o preveni.

Situația în interiorul Transnistriei

În urma exploziilor, guvernul de la Tiraspol a instituit un cod roșu de alertă teroristă pe întreg teritoriul transnistrean. La intrarea în orașe au fost montate blocuri din beton, în timp ce structurile de forță au fost plasate în regim de luptă. Deasemenea, autoritățile transnistrene au anunțat mobilizarea generală a tuturor bărbaților de vârstă potrivită pentru armată, aceast anunț fiind făcut chiar din data de 21 aprilie, de dinainte de explozii. Mai multe interviuri din regiune au arătat că cetățenii transnistreni acuză forțele ucraininiene sau moldovenești pentru atacurile de pe teritoriul lor, acesta fiind un rezultat al propagandei rusești.

Serviciile de informații ucrainiene au mai declarat deasemenea că Rusia se pregătește să evacueze familiile ofițerilor rusi ale grupurilor operaționale de pe teritoriul Transnistriei. Acest fapt ar indica intențiile clare ale Rusiei de a intensifica tensiunile din zonă până în punctul unui posibil conficlt armat. În continuare, forțele moldovenești și ucrainiene rămân vigilente și încearcă să prevină orice escaladare a situației în zonă.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *