Ucraina este invadată: Raportul desfășurării evenimentelor

25 februarie 2022
Bază de date

Dan Mihai

După luni de mobilizare a trupelor rusești la granițele cu Ucraina sub pretextul unor exerciții militare, Rusia a făcut primul pas și a oficializat conflictul armat. În primele ore ale zilei de joi, 24 februarie, Ucraina a fost atacată puternic de către forțele rusești atât pe plan terestru, aerian, dar și maritim. Țintele principale le-au reprezentat bazele militare, aeroporturile și depozitele de armament, acestea fiind urmate de orașe și alte așezări civile. Au fost înregistrate decese în ambele părți, Ucraina suferind, deasemenea, și decese în rândul civililor. După primele 24 de ore de la impact, decesele se află în rândul sutelor, mii de ucrainieni s-au retras spre granițele statelor NATO pentru a ieși din calea conflictului, în timp ce alte sute de mii și-au părăsit locuințele pentru a se adăposti de bombardamente.

De-a lungul ultimelor luni Rusia a adunat, gradual, peste 190 000 de soldați și tehnică militară la granița cu Ucraina. Deși aceste acțiuni au fost scuzate de Putin și oficialitățile ruse în tot acest timp ca fiind măsuri de prevenție și exerciții militare, serviciile de informații atât ucrainiene cât și internaționale, precum cele ale statelor membre NATO, anticipau intențiile ofensive ale Rusiei. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat în repetate rândurile săptămânile trecute că această invazie va avea loc, în timp ce NATO a suplimentat mobilizarea de trupe, tehnică militară și provizii la granițele cele mai apropiate de Ucraina, în special în România, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. La momentul începerii conflictului armat, Rusia dispunea de peste 850.000 de trupe, peste 12.000 de tancuri și alte 30.000 de vehicule blindate, alte 14.000 de vehicule de artilerie, peste 600 de nave și 70 de submarine. În schimb, capabilitatea militară a Ucrainei este de 250.000 de soldați, 2600 de tancuri și alte 12.000 de vehicule blindate, 3000 de aparate de artilerie și 38 de nave.

Crearea cadrului „legal” pentru atac

În primă instanță, Rusia a încercat să disimuleze o retragere a trupelor de la granițele cu Ucraina la începutul săptămânii trecute, de pe 14 februarie. Astfel, câteva zeci de mii de trupe s-au retras spre baze militare mai dinspre interiorul Rusiei, în timp ce marea majoritate au rămas mobilizate la granița cu Ucraina.

Pe 15 februarie, Federația Rusă a votat un proiect de stat prin care introduce necesitatea recunoașterii independenței regiunilor Donețk și Lugansk de pe teritoriul Ucrainei. Între timp, deși media continua să vorbească despre o anumită retragere a trupelor, majoritatea dintre acestea erau staționate la doar câteva zeci de kilometri de granițele Ucrainei, înconjurând-o, în mare parte.

Ulterior, pe 21 februarie, Putin a recunoscut oficial independența celor două regiuni din Ucraina, Donețk și Lugansk. Oficializarea independenței acestor regiuni ucrainiene față de restul țării conferă temeiul prin care Rusia poate interveni pe teritoriul Ucrainei, dat fiind faptul că populația majoritară din aceste regiuni este declarată ca fiind rusească. Între timp, serviciile de informații rusești au pornit campanii de propagandă prin care menționau atacuri teroriste din partea separatiștilor Ucrainieni. De asemenea, Secretarul Consiliului de Securitate Rusesc a declarat că obiectivul Statelor Unite este destrămarea Federației Ruse. După recunoașterea independenței celor două regiuni de către Putin, Ministrul de Externe Ucrainian, FM Kuleba, la inițiativa președintelui Zelensky, a invocat o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite pentru a discuta pașii necesari pentru de-escalarea situației create.

În plus, Putin a purtat o discuție telefonică cu Cancelarul Germaniei, Scholz, în care acesta din urmă își exprima nemulțumirile și condamna planurile Rusiei vizavi de acționarea pe teritoriile ucrainiene declarate independente. Macron a reacționat și el la această acțiune a Rusiei, spunând că acesta este dezamăgit. Deasemenea, acesta a și convocat o întâlnrie urgentă a consiliului de securitate național pentru a discuta situația. Tot pe 21 februarie, o parte din trupele aflate în apropiere de granițele Ucrainei au avansat și mai mult, până la punctele de frontieră. Putin a declarat că securitatea națională a Rusiei este amenințată, atât de grupurile de separatiști ucrainieni cât și de serviciile de inteligență străine care ar încerca să spioneze Rusia prin intermediul Ucrainei. Între timp, după recunoașterea independenței celor două regiuni, Donețk și Lugansk, Putin a mai semnat un „acord de pritenie” între acestea și statul rus, care ar fi permis trupelor rusești, în calitate de aliați, să intervină în regiuni.

Ursula van Leyen, președinta Comisiei UE, a afirmat că acordul semnat de Putin încalcă convențiile de drept internațional, asigurând că Uniunea Europeană și partenerii acesteia vor reacționa cu unitate, tărie, și că vor fi alături de poporul ucrainean.  Președintele Ucrainei, Zelensky, a purtat o discuție cu președintele SUA, Joe Biden, și cu Prim-Ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, referitoare la ultimele acțiuni din partea Rusiei.

Între timp, Putin ordonă trupelor rusești să ajute autoritățile din Donețk și Lugansk pentru „asigurarea” regiunilor. Pe 22 februarie apar videoclipuri în mediul online cu trupele rusești care trec granițele Ucrainei, în regiunile în cauză. Zelensky asigură cetățenii că granițele Ucrainei sunt cunoscute internațional și că decizia de a fi călcate aparține în totalitate a Rusiei, iar că această decizie reprezintă retragerea unilaterală a Rusiei din acordurile internaționale de la Minsk. Ucraina își rezervă dreptul la auto-apărare în cazul agresiunilor. Corpurile internaționale anunță viitoare sancțiuni pentru Rusia. Secretarul Apărării Naționale SUA declară că nu este tărziu înca pentru Putin să evite un război. În seara de 22 februarie, se poate observa fum deasupra Ambasadei Rusiei din Kiev și deasupra Consultatului Rusiei din Odesa. Deasemenea, acestea au fost evacuate în grabă. Aeroporturile din zonă sunt închise și toate zborurile sunt anulate.

Pe 23 februarie, autoritățle din Donețk și Lugansk trimit o cerere formală lui Putin prin care îl roagă să ajute cu respingerea unor așa-zise agresiuni din partea Ucrainei. Sectorul financiar al Ucrainei este atacat cibernetic și apar mai multe probleme de conexiune prin țară. Zelensky încearcă să îl sune pe Putin, dar acesta nu răspunde. Acesta lansează o ultimă avertizare referitoare la auto-apărarea Ucrainei în cazul unui atac.

Ziua primelor atacuri

În primele ore ale zilei din 24 februarie, Rusia interzice zborurile civile din spațiul aerian din apropierea Ucrainei. Mai multe convoaie rusești cu tancuri și vehicule blindate avansează în Ucraina. În jurul orei 3 a dimineții, Putin anunță o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, pe motivul că NATO a încălcat limitele. Coliziunea a fost declarată iminentă. Astfel, o oră mai târziu orașul Kramatorsk din estul Ucrainei este atacat, iar mai multe explozii încep să se audă în Odesa și Kiev. Pe cerul nopții sunt vizibile  rachete îndreptate spre teritoriul Ucrainei. În continuare, sunt declarate explozii și incendii pe mai multe teritorii și orașe din Ucraina.

Până dimineață, regiunile afectate se numără în ordinul zecilor, multe dintre acestea fiind baze militare, depozite de armament, zone strategice și alte puncte de infrastructură militară cum ar fi aerodromuri și porturi. La ora 05:00, Comandantul Suprem al Forțelor Armate Ucrainiene a făcut o declarație oficială privind pagubele și punctele atacate până în acel moment, dând totodată și ordinul armatei de a riposta cu toată forța și de a provoca pagubele maxime agresorilor.  În jurul orei 7, Lukashenko, președintele Belarusului, se alătura Rusiei și ordonă trupelor sale să sprijine trupele rusești în operațiunile din Ucraina. După ora 08:00 apar și primele raportări oficiale cu victimele din urma bombardamentelor rusești: 6 la Podil’sk, 1 la Mariupol și mai mulți grăniceri de-a lungul satelor și orașelor aflate la granițele pe unde au intrat atacatorii .Ursula Von der Leyen anunță că urmează oficializarea unui pachet de sancțiuni fără precedent adresat Rusiei.

Pentru a preveni atacurile de pe mare, Ucraina a rugat Turcia să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele militare rusești. Deasemenea, aceasta a pus temeiul unei coaliții internaționale împotriva lui Putin și a acțiunilor sale. În tot acest timp, Rusia continuă bombardamentele, printre alte puncte lovind și depozitul de armament  din Kalynivka, Vinnytsia, iar convoaiele militare rusești cu tancuri, lansatoare de rachete, trupe și alte vehicule blindate intră în Ucraina prin regiunea Lugansk și prin Crimeea. Mai mulți cetățeni ucrainieni decedează în urma atacurilor rusești din zone civile. Președintele Moldovei, Maia Sandu, anunță stare de urgență pe terioriul țării sale în contextul invaziei țării vecine. Deasemenea, Rusia anunță „exerciții militare” cu „trupele de menținere a păcii” în regiunea independentă Transnistria din interiorul Moldovei.

Trupele ruse continuă invazia în timp ce armata ucrainiană luptă pentru a le ține piept. În Harkov, aceștia reuseșc să distrugă un convoi de tehnică militară rusească. În schimb, trei facilități militare din Lviv sunt atacate cu rachete. Mai multe elicoptere de luptă rusești se îndreaptă spre Aeroportul Internațional Antonov din Hostomel și zboară deaspura mai multor puncte energetice ale Ucrainiei. În urma unui atac asupra bazei din Hostomel, un elicopter rusesc este doborât. În jurul orei 12, Ucraina ia primii prizonieri de război, doi militari ruși cu vârste între 18 și 25 de ani.

Ministrul de externe din Turcia face o declarație publică adresată Rusiei prin care o sfătuiește să oprească războiul nedrept și nejustificat, în timp ce președintele Turciei, Erdogan, critică operațiunea militară a Rusiei. Deasemenea, Secretarul General NATO anunță implementarea unui plan pentru protejarea aliaților din zonele vecine. Urmează ca majoritatea președinților lumii să facă declarații oficiale, criticând invazia și anunțând punerea în aplicare a planurilor defensive. Rusia refuză orice discuții.

Invazia de pe teritoriul Ucrainei continuă și pentru restul zilei. În timp ce mai multe locații din Ucraina sunt bombardate de la distanță, armata se luptă pentru a riposta trupelor rusești. În urma mai multor bătălii terestre și aeriene apar victime în ambele tabere. Printre punctele atacate la care se desășoară bătălii se numără aeroportul din Hostomel, Chernobyl,  baza de telecomunicații și radare din Mariupol, dar și mai multe orașe din apropierea Kievului. În urma atacurilor intense din zonele civile, mai mulți cetățeni ucrainieni decedează. Până în jurul orei 15.00, Rusia distruge peste 70 de ținte de pe teritoriul Ucrainei, 11 dintre acestea fiind aerodromuri.

NATO asigură spațiul aerian al României cu mai multe avioane de vânătoare care patrulează în apropierea granițelor. Un avion de vânătoare al armatei ucrainiene a aterizat la Bacău din cauza unor probleme tehnice.

Până seara, Chernobylul a fost capturat de armata rusa, existând astfel pericolul unui eveniment nuclear dacă această zonă este bombardată. În plus, alarmele de bombardament sună peste tot în Ucraina, inclusiv în Kiev, în timp ce buncărele și gurile de metrou sunt pline de civili. Armata Ucrainiană reușește să re-captureze baza aeriană din Hostomel. Până la ora 21.00, Ministerul Sănătății raportează 57 de victime și alți 169 de răniți surveniți în urma atacurilor.

La Moscova apar proteste ale populației ruse în urma acțiunilor lui Putin. Aceasta are parte de un răspuns violent din partea autorităților ruse. Protestatarii sunt despărțiți, atacați cu spray lacrimogen și apă și arestați. Autoritățile rețin peste 1400 de protestatari, inclusiv copii, pe care îi escortează în autobuze speciale.

În seara de 24 februarie, după ora 20.00, Kiev, Harkov și Sumy sunt atacate atât cu rachete de la distanță cât și de forțele armate ruse. Armata ucrainiană rezsită atacurilor. Deasemenea, Ministerul Apărării din Ucraina a împărțit peste 10.000 de arme civililor din Kiev pentru a se apăra de invazie. În apropierea mizeului nopții, Zelensky, președintele Ucrainei, a ordonat mobiliazarea generală în caz de război a populației, anume a interzis tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara. La sfârșitul primei zile de invazie, armata ucrainiană a estimat că Rusia a trimis pe teritoriul național aproximativ 60 de batalioane de luptă.

Situația actuală a invaziei

În zilele ce au urmat, Rusia a continuat să bombardeze și să atace zone militare și civile de pe teritoriul Ucrainei. Aceasta a atacat cu rachete zone centrale și centre urbane, blocuri de locuințe și clădiri administrative, inclusiv spitale și secții de pompieri. Mai mulți agenți sub acoperire și militari ruși deghizați în civili au fost arestați sau anihilați în orașele din Ucraina. Aceștia aveau ca misiune desenarea unor marcaje speciale cu infra-roșu pe străzi pentru ghidarea rachetelor, culegerea de informații și infiltrarea în zonele civile. Deasemenea, armata ucrainiană a ținut piept invaziei ruse. Trupele cecene, mercenari plătiți, au fost angajați de Rusia pentru „anihilarea puterii politice din Ucraina”. Până la momentul actual, au fost raportate peste 350 de victime și peste 1650 de răniți în rândul cetățenilor ucrainieni, în timp ce peste 400 000 dintre aceștia au ieșit din țară pentru a evita pericolele. În schimb, armata ucrainiană a estimat că pagubele cauzate Rusiei ar fi de peste 5000 de soldați, 29 de avioane, 29 de elicoptere, 191 tancuri și alte 816 vehicule blindate.

Răspunsul internațional

Lumea a răspuns cu solidaritate deplina pentru poporul ucrainian. În România, Polonia și alte state aflate la granițele Ucrainei , cetățenii au așteptat refugiații Ucrainieni cu provizii, medicamente și ospitalitate, în timp ce cetățeni și businessuri din toată Europa oferă refugiaților ajutor prin cazare și provizii. Deasemenea, statele membre NATO și nu numai trimit armatei ucrainiene tehnică militară de ultimă generație pentru a ține piept trupelor rusești.

Guvernele și corpurile de reglementare internaționale au luat decizia de a exclude Rusia din sistemul SWIFT. Astfel, tranzacțiile din și înspre Rusia vor fi cu mult încetinite și, ulterior blocate. UE, SUA, UK și Canada au blocat rezervele monetare în valoare de €640 miliarde ale băncilor Rusești și au aplicat mai multe sancțiuni și restricții asupra celor mai mari instituții din Rusia, cu scopul de a încetini economia rusească. Deasemenea, mai mulți oligarhi ruși și persoane de interes au avut parte de înghețarea conturilor și de restricții de călătorie, iar spațiul aerian al țărilor europene a fost declarat interzis pentru orice aeronavă rusească.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *