UE și Republica Moldova își consolidează angajamentul și cooperarea în materie de reforme

20 februarie 2023
Bază de date

În cadrul Consiliului de asociere UE-Republica Moldova de la Bruxelles, Uniunea Europeană și Republica Moldova au convenit să consolideze în continuare cooperarea într-o serie de domenii-cheie, în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în temeiul Acordului de asociere UE-Republica Moldova.

Progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului de asociere pe calea aderării la UE

Cel de al 7-lea Consiliu de asociere UE-Republica Moldova a reafirmat parteneriatul puternic și angajamentul de a consolida asocierea politică și de a aprofunda integrarea economică a Republicii Moldova cu UE, în contextul statutului de țară candidată al Republicii Moldova și în cadrul Acordului de asociere și al zonei sale de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare. Consiliul a fost prezidat de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa. Înaltul Reprezentant Josep Borrell a condus delegația UE. A participat, de asemenea, comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

UE și Republica Moldova au reconfirmat, de asemenea, parteneriatul lor puternic printr-o serie de acțiuni concrete. Acest lucru a fost confirmat în declarația comună publicată după reuniune. Participanții au discutat despre punerea în aplicare a reformelor de către Republica Moldova în temeiul Acordului de asociere UE-Republica Moldova în ultimul an, astfel cum se subliniază în Raportul privind punerea în aplicare a asocierii referitor la Republica Moldova. În 2022, în pofida impactului profund al consecințelor agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova a înregistrat progrese în mai multe domenii-cheie, cum ar fi justiția și lupta împotriva corupției. În acest context, UE și-a intensificat în mod considerabil sprijinul pentru reziliența globală a Republicii Moldova.

Raportul privind punerea în aplicare a asocierii urmărește în mod dinamic progresele înregistrate anual în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului de asociere dintre UE și Republica Moldova, în contextul realităților politice și economice. Raportul din 2022 este ultimul de acest tip, întrucât Republica Moldova va fi inclusă în pachetul privind extinderea începând cu toamna anului 2023. Trebuie să se facă distincția între acest raport și raportul analitic publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută. Raportul analitic completează avizul Comisiei Europene privind cererea Republicii Moldova de aderare la UE și evaluează capacitatea generală a țării de a respecta obligațiile care decurg din calitatea de membru în întregul corpus legislativ al UE.

Finanțarea sprijinului acordat în cadrul programului „UE pentru sănătate”

Comisia și Guvernul Republicii Moldova au semnat un acord de asociere a Moldovei la programul „UE pentru sănătate”. Acest acord va oferi Republicii Moldova acces la finanțarea UE în domeniul sănătății, ajutând astfel sistemul de sănătate din Republica Moldova să răspundă mai bine nevoilor imediate și să contribuie la redresarea pe termen lung după pandemia de COVID-19. Acordul a fost semnat de Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european, și Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova.

Autoritățile din domeniul sănătății din Republica Moldova vor putea participa la acțiuni comune dedicate autorităților din domeniul sănătății în domenii specifice, cum ar fi sănătatea mintală, spațiul european al datelor privind sănătatea, sănătatea globală, bolile netransmisibile și Rețeaua UE de centre naționale de oncologie pentru servicii integrate. În plus, actorii din sectorul sănătății publice sau private vor putea solicita finanțare pentru a sprijini acțiuni precum combaterea amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății, prevenirea bolilor respiratorii cronice, îmbunătățirea sănătății mintale a grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor strămutate, și îmbunătățirea sistemelor de sănătate și a serviciilor de asistență medicală. Republica Moldova poate beneficia de finanțare în condiții de egalitate cu entități din statele membre ale UE, precum și din alte țări asociate, și anume Norvegia, Islanda și Ucraina. Acordul se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2023.

Noi acorduri privind o cooperare mai strânsă în domeniul vamal și fiscal

Comisia a mai semnat două acorduri între UE și Republica Moldova care consolidează participarea Republicii Moldova la programele Vamă și Fiscalis ale UE. Asta înseamnă că Republica Moldova va putea participa la activitățile ambelor programe alături de statele membre ale UE și de alte țări participante. Acordurile au fost semnate de Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, și Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova. Participarea Republicii Moldova la programele Vamă și Fiscalis reprezintă un pas important în consolidarea în continuare a cooperării operaționale în domeniile vamal și fiscal și este emblematică pentru angajamentul reciproc în favoarea unor legături mai strânse. Aceasta va permite autorităților vamale și fiscale din Republica Moldova să participe la diverse activități de colaborare și să beneficieze de un portofoliu amplu de formare. Toate aceste noi modalități de cooperare sunt deosebit de importante, având în vedere statutul Republicii Moldova de țară candidată la aderarea la UE.

Semnăturile din cadrul acestei întlâlniri urmează acordul de anul trecut dintre UE și Republica Moldova privind recunoașterea reciprocă a programelor lor privind operatorii economici autorizați (AEO), reunind comercianți care îndeplinesc anumite criterii și care, prin urmare, pot beneficia de regimuri vamale simplificate.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *