Virusul Omicron în România

06 decembrie 2021

Noua tulpină de coronavirus, denumită Omicron, a apărut cu puțin timp în urmă pentru prima dată în Africa de Sud. Aceasta se caracterizează prin simptome mai ușoare decât COVID-19, dar are un potențial ridicat de a dezvolta noi mutații și prezintă o rezistență mai mare la vaccinurile existente . Omicron s-a răspândit rapid și în Europa, doua cazuri fiind semnalate și în România. Deși informațiile și cercetările sunt limitate, Guvernul României a început să ia măsurile necesare opririi răspândirii noii tulpini din timp.

Virusul Omicron se caracterizează prin simptome mai ușoare decât COVID-19 , dar se răspândește mai ușor în rândul tinerilor față de alte variante ale virusului. Acesta constituie un motiv de îngrijorare la nivel mondial din cauza nivelului de răspuns redus la tratamentele existente, din cauza infecțiozității crescute și din cauza dificultății detectării acestuia cu testele rapide de tip antigen. Asta înseamnă că Omicron se răspândește mai ușor, se detectează mai greu și poate fi prevenit mai greu cu ajutorul vaccinurilor de pe piață. Deasemenea, specialiștii au mai semnalat pericolul generat de potențialul noului virus de a dezvolta noi mutații genetice, astfel fiind capabil de a dezvolta simptome mai grave în viitor. Toate aceste efecte pot atrage un nou val de infectări la nivel mondial și, automat, pot implica noi bariere sociale precum carantinarea și încetarea activităților fizice.

În dimineața zilei de Duminică, 5 decembrie, o ședință de urgență a avut loc la Palatul Victoria în vederea stabilirii strategiei României împotriva virusului Omicron. Aceasta a fost convocată de prim-ministrul Nicolae Ciucă în urma confirmării a doua cazuri de Omicron pe teritoriul României, după ce doi români au aterizat din Africa de Sud cu o zi înainte. Aceștia se află în prezent în autoizolare la domiciliu, amândoi erau vaccinați, iar simptomele pe care le prezintă sunt minore. La ședință au mai participat ministrul sănătății Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.

Ministrul sănătății, Dl. Rafila, a declarat că, deși informațiile despre noua tulpină sunt limitate, este necesară luarea de măsuri temporare la nivel național pentru a preveni răspândirea acesteia. Astfel, după o analiză mai în detaliu a situației și a noilor riscuri aduse de Omicron, Guvernul urmează să revină cu noi măsuri împotriva acestuia. Deasemenea, Dl. Rafila a mai amintit importanța vaccinări, prevenind în majoritatea cazurilor infectarea, dar jucând și un rol vital în refacerea persoanelor infectate, fapt revăzut și în cazul celor doi români ce au luat contact cu noua tulpină.



Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *