Un proces decizional mai eficient și mai democratic în domeniul politicii fiscale a UE

23 februarie 2019

Președintele Philippe Arraou prezintă, in Newsletterul ETAF din luna ianuarie 2019 , principalele modificări în materie de politică fiscală din Uniunea Europeană (UE). “În ceea ce privește politica fiscală europeană, anul 2019 a început cu o propunere importantă a Comisiei Europene, și anume, trecerea de la principiul votului în unanimitate, la votul cu majoritate calificată, în materie fiscală. Conform acestei propuneri prezentate de comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, la 15 ianuarie a.c., se permite ca o inițiativă fiscală să devină lege în cazul în care 16 din cele 28 de state membre sunt de acord cu propunerea, ceea ce ar reprezentă 65% din populația UE. Această propunere poate avea consecințe importante asupra elaborării politicilor fiscale ale UE.

În prezent, după cum se cunoaște, tratatele prevăd ca orice propunere în materie fiscală să fie aprobată în unanimitate. În opoziție cu majoritatea celorlalte domenii de politică în care procedura legislativă ordinară este utilizată, politica fiscală a rămas un domeniu în care unanimitatea este obligatorie.

Argumentele Comisiei nu pot fi respinse în totalitate: principiul unanimității își are originile în perioada în care Uniunea Europeană era formată din mai puține state și, prin urmare, unanimitatea era mai ușor de atins. Astazi, în Uniunea Europeană, progresele în materie de politică fiscală sunt împiedicate de cerința de unanimitate care îngreunează procesul prin care Uniunea poate ține pasul cu dezvoltările economice, sociale și tehnologice.

Exemple în acest sens sunt propunerile privind CCCTB (Baza comună de impozitare corporativă) și ISD (impozitarea  serviciilor digitale). “

Sursa : Newsletterul ETAF din luna ianuarie- European Tax Adviser Federation – ETAF  https://www.etaf.tax/index.php/newsarea/newsletter

Sursa foto : https://www.etaf.tax/

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *