Ministerul Finanțelor, sprijinit de industria IT din România

24 ianuarie 2022

Dan Mihai

O întâlnire între Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și delegația Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, condusă de Mihai Matei, a avut loc joi, pe 20 ianuarie 2022. În cadrul întânirii au fost discutate soluții propuse de reprezentații industriei IT pentru eficientizarea infrastructurii și pentru adăugarea de beneficii economiei naționale. Mai mult, aceștia au prezentat și impactul industriei de servicii IT în economia românească, alături de potențialul de dezvoltare pe care aceasta îl are asupra societății. În schimb, ministrul Adrian Câciu a prezentat proiectele de digitalizare a ministerului și ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), urmate de etapele care vor fi parcurse în următoarea perioadă în vederea implementării acestora.

Industria de software și IT din România a avut parte de o creștere constantă în ultimul deceniu, întreaga piață crescând cu peste 250% față de nivelul din 2010. Deși pandemia a afectat în mod negativ mai multe industrii, din pricina nevoii de digitalizare, industria IT a crescut semnificativ și în ultima perioadă. Astfel, în 2021 cifra de afaceri a întregii industrii IT a ajuns la maximul istoric de aprxoimativ $9,2 miliarde, echivalent cu 3.7% din PIB-ul total al României. Acest domeniu atrage din ce în ce mai mulți angajați, numărul acestora crescând la aproximativ 138 mii în 2021, dar și mai multe investiții străine, numărul companiilor multinaționale interesate în a-și extinde activitatea în România crescând. Acest fenomen a dus la înființarea centrelor tehnologice în România, precum Clujul sau anumite zone din București, unde majoritatea companiilor și angajațiilor din acest domeniu aleg să se stabilească. Per total, industria de software și IT a adus un plus de valoarea economiei naționale, urmând ca aceasta să aducă beneficii și prin expertiza specialiștilor săi.

Motivul principal al întâlnirii dintre Ministrul Finanțelor și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii a fost stabilirea unui cadru legal prin care Ministerul Finanțelor să poată beneficia de expertiza industriei  IT în vederea eficientizării sistemului și în proiectarea politicilor publice. Această întâlnire face parte dintr-o serie de întâlniri ale Ministerului Finanțelor cu mediul de afaceri din România cu scopul consolidării discursului democratic și cadrului legislativ necesar progresului și dezvoltării economiei românești. Astfel, A.P.I.S.S a primit rolul de membru în Consiliul Consultativ al Ministrului Finanțelor, contribuind astfel decisiv la proiectarea politicilor publice ale M.F. Mai mult, industria de software și IT va colabora cu statul în vederea dezvoltării economiei prin intermediul digitalizării și informatizării. Domeniul IT este apreciat ca fiind important pentru dezvoltarea economiei românești încă din 2001, când guvernul Năstase a introdus o facilitate fiscală prin care lucrătorii din acest domeniu sunt scutiți de la plata impozitului pe venit de 10%,.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *