Documente

The Risk & Compliance Platform Europe, oferă o bază de date calitativă on-line cu lucrări, studii de caz și articole despre buna practică privind riscurile și conformitatea. Această informație gratuită este folosită de mulți profesioniști pentru a informa și a orienta o posibilă achiziție sau o decizie .

Dacă doriți să publicați articolul dumneavoastră sau documente /studii de caz/articole cu privire la cele mai bune practici pe Platforma Risc & Conformitate Europe , pur și simplu trimiteți un e-mail la info@riskcompliance.nl , inclusiv detaliile dvs. de contact și un scurt rezumat al articolului propus. Personalul nostru editorial vă va contacta cât mai repede posibil pentru a discuta despre opțiunile de publicare a documentului / articolului dvs. <

Vizitatorii Platformei Risc & Conformitate Europe, pot descărca gratuit orice document/studiu de caz/articol de bună practică. Acest serviciu este destinat celor care au un interes profesional în ceea ce privește riscul și / sau conformitatea.  

Whitepaper

Hyarchis

Tehnologiile de reglementare în continuă creștere

18 octombrie 2021

Criza financiară din 2008 a deschis calea unui val de legi și reglementări noi în sectorul financiar. Colapsul sistemului financiar a avut un impact profund asupra economiei, lucru ce a condus la controale mai stricte asupra instituțiilor financiare, având în vedere rolul pe care acestea le au în sitemul global. Responsabilitatea combaterii infracțiunilor de natură financiară se mută din ce în ce mai mult în sectorul privat, la momentul de față aflându-se peste 750 de instituții la nivel global care reglementează activitățile din industria serviciilor financiare. Acest lucru are un impact mare dar nevăzut asupra industriei. Conformitatea cu legile și reglementările devine din ce în ce mai puțin o simplă condiție care trebuie îndeplinită, transformându-se în schimb într-o competență de bază pentru instituțiile financiare.

Aproximativ 20% din personalul băncilor este implicat în acest moment în detectarea fluxului de bani în contextul combaterii infracțiunilor financiare și a antiterorismului. În Olanda, numărul acestora a ajuns mai mare decât numărul polițiștilor. Birocrația prin care băncile au fost nevoite să treacă pentru a se conforma cu legislațiile și reglementările din acest domeniu a ajuns la limitele sale. Utilizarea „Regtech” (Regulatory Technology) a devenit necesară. „Regtech” se diferențiază de alte soluții tradiționale pentru conformitate prin tehnologie cloud-based alături de inteligență artificială și blockchain.

Whitepaper

IIA

Risk in Focus 2022

30 septembrie 2021

Risk in Focus este un proiect anual de cercetare care analizează cele mai importante riscuri cu care se înfruntă organizațiile de pe teritoriul Europei. Este o unealtă esențială pentru comitetele de audit și un barometru care măsoară ce auditorii șefi (Chief Audit Executives -CAEs) și alții percep ca fiind prioritățiile de risc ale organizațiilor lor din 2022 până în viitor. Schimbările climatice și sustenabilitatea mediului sunt percepute acum ca unul dintre top 5 cele mai importante riscuri de către 31% dintre CAEs intervievați, reprezentând o creștere de 40% față de rezultatele chestionarului de anul trecut.

Noul raport identifică riscurile principale din 2022 ale organizațiilor, precum: cybersecurity și securitatea datelor, schimbarile în legi și reglementări, disruperea digitală și inteligența artificială. Pe măsură ce bussinessurile decid ce modele de lucru să adopte post-pandemie, riscurile aduse culturii, moralului și coeziunii personalului nu ar trebui subestimate. Capitalul uman, diversitatea și managementul talentului sunt menționate de 40% dintre CAEs ca fiind unul dintre cele 5 cele mai importante riscuri. De asemenea, raportul dezbate și subiectul COVID-19 împreună cu ritmul alert al schimbărilor și incertitudinilor pe care pandemia le-a adus în domenii precum securitatea datelor, oboseala la locul de muncă și riscul financiar. Raportul mai dezbate schimbările climatice ca risc principal în acest timp de priorități conflictuale pentru auditorii interni.

Continuă sa citesti

Whitepaper

IIA

Focalizarea asupra riscurilor importante în anul 2020

07 ianuarie 2020

“Risk in Focus” este un raport anual care analizează principalele riscuri din domeniul afacerilor cu care se confruntă companiile din Europa. Primele trei riscuri cu care se confruntă în prezent întreprinderile și alte organizații patronale din nouă țări europene sunt: ​​securitatea cibernetică (78%), schimbarea reglementărilor (59%) și digitalizarea (58%). Raportul recomandă diverse modalități prin care întreprinderile pot spori protecția împotriva amenințărilor informatice.

Vă invitam sa citiţi acest raport accesând urmâtorul link:

Risk in Focus 2020: Hot topics for internal auditors

Whitepaper

NEPcon

Importanța monitorizării riscului

12 aprilie 2019

Organizațiile se confruntă astăzi cu o serie de riscuri în plină evoluție iar consiliile de administrație si managementul simt această presiune. Potrivit unui sondaj global al membrilor consiliului de administrație și al directorilor C-suite: impactul votului britanic Brexit; volatilitatea crescută pe piețele de mărfuri, impulsionată de cererea globală; polarizarea în jurul recentelor alegeri prezidențiale din SUA; bulele de active din China; egalitatea de venituri; instabilitatea în curs de desfășurare în Orientul Mijlociu, toate acestea au dus la preocupări crescute privind riscul de afaceri în 2018.

Continuă sa citesti

Whitepaper

IIA Belgium

Teme dezbătute legate de auditul intern

12 februarie 2019

MANAGEMENTUL RISCULUI IN ANUL 2019 -“RISK IN FOCUS 2019. HOT TOPICS FOR INTERNAL AUDITORS” publicație apărută pentru al treilea an consecutiv, ediția 2019, fiind rezultatul unui efort de colaborare între șapte institute europene de auditori interni, din Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania, Suedia,Regatul Unit și Irlanda. Ca și in anii anteriori au fost intervievați directorii executivi de audit (CAE), din diferite sectoare de activitate. Această cercetare, analiza de risc, rămânând sa stea la baza abordării planurilor de audit pentru anul 2019 și mai departe în viitor. La baza analizei si rezultatelor cercetării, au stat cele 342 răspunsuri venite din partea celor intervievați si anume 42 de directori executivi de audit (CAE) cat si 300 de auditori interni. 

Auditul intern, ar trebui să aibă deja o înțelegere riguroasă a organizațiilor lor și a celor mai mari riscuri financiare, operaționale și strategice, cu care se confruntă entitatea. În timp ce numeroase funcții de audit, vor fi preocupate de auditurile operaționale, ar trebui totodată să se axeze si pe domenii specifice nevoilor de asigurare, pentru a ajuta organizația sa-si indeplinesca obiectivele, punand accent pe riscurile noi si pe riscurile emergente. Auditul intern trebuie sa aibă o abordare adecvată, bazată pe riscuri, abordare care se va reflecta si in planificarea misiunilor de audit. 

Continuă sa citesti

Whitepaper

 

Cea de-a cincea Directivă privind combaterea spălării banilor a intrat în vigoare

12 februarie 2019

(DIRECTIVA (UE) 2018/843 PARLAMENTULUI EUROPEAN si a CONSILIULUI de modificare a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului). Abordarea bazată pe risc: statele membre și entitățile trebuie să respecte să furnizeze dovezi că au întreprins măsuri adecvate privind identificarea, evaluarea, înțelegerea și atenuarea riscului, in combaterea spălării banilor si finanțării terorismului. Noile norme propuse de catre CE aduc mai multă transparență in ceea ce privesc adevărații proprietari ai unei companii si gestionează riscurile legate de finanțarea terorismului.

Continuă sa citesti

Whitepaper

LexisNexis

Fifth Anti-Money Laundering Directive (5AMLD)

09 decembrie 2018

Almost 70 percent of money laundering and terrorist financing flows through legitimate financial institutions. Yet the United Nations Office on Drugs and Crime estimates that less than 1 percent of the global trade is seized and frozen.

The main changes, among others, in 5AMLD are as follows : • Extended scope of obliged entities : virtual currencies and pre-paid instruments. • Wider access to beneficial ownership information. • Customer due diligence: with a risk-based approach, obliged entities, must “right-size” their customer due diligence based on the level of risk.