knowledge center

AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls 


Comisia prezintă primul său raport de analiză prospectivă strategică: drumul de parcurs către o Europă mai rezilientă

14 septembrie 2020
Bază de date

Astăzi, Comisia Europeană a adoptat primul său raport de analiză prospectivă strategică, cu obiectivul de a identifica provocările și oportunitățile emergente pentru a putea ghida mai bine alegerile strategice ale Uniunii Europene. Rezultatele analizei prospective strategice vor ghida procesul de elaborare a celor mai importante inițiative politice. Aceasta va ajuta Comisia să elaboreze politici și o legislație capabile să facă față provocărilor viitorului și să răspundă atât nevoilor prezentului, cât și aspirațiilor pe termen lung ale cetățenilor europeni. Raportul din 2020 prezintă argumentele în sprijinul utilizării analizei prospective în procesul de elaborare a politicilor UE și introduce conceptul cuprinzător de reziliență a UE.  Continuă sa citesti

Coronavirus: Comisia propune o mai mare claritate și previzibilitate cu privire la măsurile de restrângere a liberei circulații în Uniunea Europeană

06 septembrie 2020
Bază de date

Comisia a adoptat astăzi o propunere de recomandare a Consiliului menită să garanteze faptul că toate măsurile care restrâng libera circulație ca răspuns la pandemia de COVID-19 adoptate de statele membre sunt coordonate și comunicate clar la nivelul UE. Propunerea Comisiei definește patru arii de acțiune principale în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns: aplicarea de către statele membre a unor criterii și praguri comune când decid dacă să impună sau nu restricții de călătorie; stabilirea unor criterii comune pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord; stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat; furnizarea de informații clare și în timp util publicului cu privire la eventualele restricții impuse. 
Continuă sa citesti

Să ducem la capăt Brexit-ul

13 decembrie 2019

Campania lui Boris Johnson, care a avut ca slogan „Get Brexit Done” (să ducem la capăt Brexit-ul) aduce o clarificare în privința părerii electoratului, care confirmă, din nou, după trei ani și multe răzgândiri, că este mai numeros curentul care dorește ca Marea Britanie să se despartă de Uniunea Europeană. Johnson a spus că, dacă va avea majoritatea la Palatul Westminster, Regatul Unit iese din UE la 31 ianuarie 2020. Mulți alegători cred că toți politicienii sunt la fel, nu înțeleg de ce durează atât de mult implementarea Brexitului. Mesajul simplu al lui Johnson, „Let´s get Brexit Done” (Hai să facem odată Brexitul) este pe placul multora – gata cu tergiversările din Parlament, gata cu certurile dintre adepții UE și patrioții pro-Brexit, gata cu tot circul. Programul de Brexit al lui Johnson ar fi „gata de dat la cuptor” – sună incitant și amintește de tradiționale preparate de Crăciun.

Continuă sa citesti

„The European Green Deal”, planul de luptă al UE împotriva schimbărilor climatice

13 decembrie 2019

Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Pentru a reuși să facem acest lucru, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Continuă sa citesti

Importanța rolului contabililor profesioniști în afaceri

18 noiembrie 2019

Importanța rolului contabililor profesioniști în afaceri în asigurarea calității raportării financiare nu este cel mai important rol. Contabilii profesioniști se găsesc adesea în fruntea protejării integrității raportării financiare. Ca atare, profesioniștii contabili au, prin urmare, sarcina de a apăra calitatea raportării financiare. La fel ca omologii lor din fiscalitate sau audit, contabilii joacă un rol important care contribuie la stabilitatea și progresul general al entitatii.

Un contabil profesionist competent este un avantaj neprețuit pentru companie. Aceste persoane au capacitate de analiză, fondată pe baza cunoștințelor despre finanțele companiei. Folosind abilitățile lor și gradul lor de înțelegere a companiei și a mediului în care își desfășoară activitatea, contabili trebuie sa faca fată diverselor provocări. Pregătirea lor în contabilitate le permite să adopte o abordare pragmatică și obiectivă în soluționarea problemelor.

Continuă sa citesti

Comisia și OCDE prezintă recomandări pentru a ajuta țările și regiunile UE să realizeze tranziția industrială

14 noiembrie 2019

Comisia și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) prezintă astăzi un raport privind o inițiativă lansată în 2017 pentru a ajuta 12 regiuni și state membre ale UE să realizeze tranziția industrială și să se afirme într-o economie globalizată. O echipă de experți ai OCDE și ai Comisiei au colaborat cu regiunile și cu cele două state membre pentru a identifica obstacolele care au împiedicat crearea de locuri de muncă și creșterea economică în aceste domenii. Obiectivul a fost de a-și consolida strategiile de dezvoltare pe termen lung, sprijinindu-se pe domeniile în care dețin o poziție concurențială — așa- numita  „specializare inteligentă”. Aceste strategii cuprind echitatea socială, modernizarea economică și ambițiile în ceea ce privește clima. Pe baza acestei experiențe, raportul prezintă un set de instrumente pentru autoritățile naționale și regionale, oferind soluții concrete pentru a aborda obstacolele din calea tranziției industriale în cinci priorități principale.

Continuă sa citesti

Extinderea termenului de retragere a Marii Britanie din Uniunea Europeana

14 noiembrie 2019

Având în vedere cele mai recente dezbateri cu privire la Brexit, Regatul Unit a solicitat extinderea termenului de retragere din Uniunea Europeană. În acest sens, Uniunea Europeană a convenit să acorde încă trei luni pentru ca Regatul Unit să părăsească Uniunea. Atât Regatul Unit, cât și Uniunea Europeană trebuie să convină asupra termenilor și condițiilor acordului de retragere și să semneze respectivul document.
Regatul Unit ar putea încă să plece fără nicio înțelegere dacă acordul de retragere nu este aprobat de către Parlamentul britanic si Parlamentul UE până la 31 ianuarie 2020 sau la sfârșitul perioadei de tranziție, care este setată la 31 decembrie 2020.
Vă vom ține la curent cu privire la progresul acordului de retragere și la implicațiile fiscale care ar putea apărea, atât la nivel de individ, cât și la nivelul companiilor.

Vă invitam sa citiţi tot articolul accesând urmâtorul link : 

Sursa: https://www.mazars.ro/Home/News/Tax-and-Accounting-News

Stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile private ale persoanelor fizice

14 noiembrie 2019

Pe data de 06.11.2019 a fost publicat în Monitorul Oficial Nr. 897 Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind procedura de stabilire din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice. În cazul acestor contribuabili, nerespectarea termenului legal de depunere a declaraţiei unice poate duce la anumite consecinţe, una dintre ele fiind că ANAF poate stabili din oficiu impozitul datorat.
Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului datorat de către persoanele fizice este următoarea:

Continuă sa citesti

Jean-Claude Juncker: Marea Britanie va părăsi UE până la 31 ianuarie

05 noiembrie 2019

Președintele Comisiei Europene care a ieșit, Jean-Claude Juncker, a declarat BBC că consideră că Regatul Unit va părăsi Marea Britanie până la 31 ianuarie 2020, sfârșitul perioadei actuale de prelungire.
El a spus editorului BBC Europe, Katya Adler, că Brexit-ul este „o poveste prea lungă care trebuie adusă la capăt”.
Cu privire la afirmația premierului Boris Johnson că va negocia un acord comercial cu UE înainte de sfârșitul lunii decembrie 2020, domnul Juncker a spus că unii parlamentari britanici cred că negocierea unei tranzacții va fi ușoară, dar discuțiile cu Canada „au durat ani”.
Și a spus că nu crede că angajamentul lui Labour de a renegocia acordul de retragere dacă câștigă o majoritate la alegerile generale era o abordare realistă – deși aceasta ar fi o problemă pentru succesorul său.

Sursa: https://www.bbc.com/

’’Global Entrepreneurship Week’’

02 noiembrie 2019

Săptămâna globală a antreprenoriatului în perioada 18 – 24 noiembrie 2019, țările din întreaga lume se vor angaja în conectarea antreprenorilor cu colaboratori, mentori și grupuri de părți interesate pentru a dezvolta o rețea de parteneri sinergici și noi oportunități. Se vor reuni 170 de țări pentru a sărbători generatorii de idei și motoarele creșterii economice, cunoscuți ca și antreprenori la nivel mondial, inovatori și creatori de locuri de muncă. Global Entrepreneurship Week (GEW) este cea mai mare campanie globală de promovare a antreprenoriatului și inovării. Rețeaua globală de antreprenoriat ghidează dezvoltarea comunităților de antreprenoriat la nivel local, regional și național. În cadrul acestui eveniment de o săptămână, GEW va găzdui mai multe activități la nivel mondial care își propun să angajeze și să conecteze grupuri de părți interesate și să asiste antreprenorii pe parcursul călătoriei lor de pionierat. Evenimentele variază de la concursuri pe scară largă la evenimente de rețea mai mici și mai intime.

Continuă sa citesti