Integrarea Suediei și a Finlandei în NATO

19 mai 2022

Ca urmare a intervenției  Rusiei în Ucraina în data de 24 februarie 2022, Suedia și Finlanda și-au depus cererea de aderare la NATO. Acesta este considerat a fi un pas istoric făcut de statele nordice.

NATO este o alianță politico-militară ce are drept scop garantarea securitații și libertății membrilor. Aceasta a fost inființată prin semnarea Tratatului Atlanticului de Nord la Washington in 1949 de către Statele Unite ale Americii, Canada și 10 state europene. Scopul inițial al tratatului era de a apăra democrațiile liberale de către expansiunea sovieticilor.

30 de state europene fac in prezent parte din NATO. Toate deciziile din cadrul alianței sunt luate in consens, însemnand că statele membre se consultă în luarea hotărârilor referitoare la securitate și cooperare. Statele aliate contribuie la modernizarea forțelor armate, protecția împotriva atacurilor cibernetice, terorismului, precum și la securitatea frontierelor. Mai mult decât atât, în cazul în care unul dintre statele membre este amenințat de un atac extern, toți ceilalți membri au obligativitatea de a se apăra reciproc.

Până acum, Suedia și Finlanda au fost partenere ale NATO, luând parte la exerciții comune cu alți membrii ai alianței. Până în acest moment, cele două state nordice au păstrat o politică de neutralitate la nealiniament militar, încă din 1995, an în care au intrat în UE. Neutralitatea a fost considerată cea mai bună alegere în trecut, cele doua state dorind să evite incitarea la excercitarea unor forțe militare din partea uneia dintre tabere, Rusia sau NATO.

Răspunsul altor state

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: “Finlanda și Suedia sunt primite cu brațele deschise să se alăture alianței”, precum și faptul că această decizie este de o importanță majoră, într-un moment critic în ceea ce privește securitatea membrilor.

Președintele României, Klaus Iohanis, și-a exprimat sprijinul în ceea ce privește integrarea în alianță a celor doua state. Acesta a scris pe Twitter: “Alianța noastră va fi mai puternică ca niciodată, odata cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO.”

Turcia, unul dintre statele membre, este reticentă față de dorința statelor nordice, obiectând că Suedia și Finlanda susțin Partidul Muncitorilor din Kurdistan, având în vedere operațiunile militare ale Turciei în Siria, precum și faptul că cele doua sunt “casa multor organizații teroriste”.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a transmis faptul că aderarea nu crează probleme Rusiei atâta timp cât aceasta nu presupune desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriul celor doua țări. Rusia are o frontieră de 1300 de kilometri cu Finlanda. În ceea ce privește Suedia, aceasta deține Insula Gotland, aflată la 300 de kilometri de armata rusă din Kaliningrad.

Cu toate acestea, NATO a declarat că scopul extinderii alianței nu are la bază o strategie ofensiva, ci una defensiva.

Aderarea celor două state va fi supusă unui vot la următorul summit NATO de la Madrid, din 29 iunie.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *