43 de europarlamentari acuză compania Gazprom de manipulare a prețurilor

11 octombrie 2021
Bază de date

Un grup de 43 de europarlamentari, printre care și sașe deputați români, acuză compania de gaz Gazprom de manipulare a pieței. Aceștia au cerut Comisiei Europene să investigheze rolul companiei rusești în creșterea prețurilor de pe piața europeană din ultimul an. Prețurile gazelor au ajuns la maxime istorice din ultimii ani, acestea crescând cu până la 280%. Gazprom a negat toate acuzațiile.

Creșterea abruptă a prețurilor gazelor naturale din Europa din ultimul an are ca rezultat direct și creșterea prețului energiei electrice din toate țările europene. Această creștere are la bază o serie de factori, printre care se numără nivelurile scăzute de stocare la prețul certificatelor de carbon și reducerea aprovizionării cu gaz rusesc. În SUA, deși au fost prezente creșteri asemănatoare, situația arată mai bine. Creșterile prețurilor la gaz în SUA se ridică până la 100%, față de 280% în țările europene, majoritatea utilizatorilor acestuia fiind de natură industrială, iar numai o treime din producerea de electricitate provenind din gaze naturale. În Europa, în schimb, gazele naturale sunt responsabile pentru aproximativ două treimi din producerea de energie electrică, aceasta fiind folosită în mare parte și de populația generală, nu numai de fabrici și uzine.

Ca urmare ale acestor creșteri, un grup de 43 de europarlamentari au adresat o scrisoare către Uniunea Europeană în care își exprimau bănuielile față de manipularea prețurilor de gaze de către compania Gazprom. Mai mult, aceștia cer Comisiei Europene deschiderea unei anchete pentru a analiza rolul companiei rusești în creșterea prețurilor din ultimul an.  Printre cei 43 de europarlamentari se numără și sașe deputați români, unul dintre ei fiind fostul președinte al României, Traian Băsescu. Acuzațiile au la bază o serie de incidente precum închiderile recente ale unor facilități de producție Gazprom în ciuda cererii crescute de gaz și refuzul rezervării unor cantități importante de gaz destinat exportului către țările europene prin rețele de conducte deja existente. Astfel, europarlamentarii susțin că Gazprom șantajează Europa prin limitarea exportului cantităților de gaz, rezultând în mărirea artificială a prețului. Ucraina mai acuză Rusia că se folosește de puterea pe piață a companiei Gazprom ca armă politică, aceasta amenințând securitatea sa energetică împreună cu cea a Europei.

Europarlamentarii mai stipulează că toate aceste incidente reprezintă, pe lângă manipularea pieței, presiuni ale Gazprom să accelereze lansarea gazoductului Nord Stream 2. Aceasta este o rețea capabilă să transporte anual 55 miliarde de metri cubi de gaz din Rusia până în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de locuințe. Deși lucrările de construcție pentru aceasta sunt finalizate, Gazprom așteaptă autorizațiile necesare pentru a o pune în funcțiune. Fostul ministru de externe polonez, Anna Fotyga, și actual europarlamentar semnatar al scrisorii, a confirmat unele dintre acuzațiile aduse asupra companiei Gazprom, declarând că aceasta a refuzat în mod deliberat o cerere făcută în vară de a crește volumul de gaze adresat țărilor europene pe timpul iernii. Mai mult, aceasta a mai declarat că volumul necesar ar putea fi transportat și prin rețele deja existente, compania Gazprom neutilizându-le la capacitatea lor maximă.

Răspunsul Gazprom 

La 4 zile după avansarea scrisorii europarlamentarilor către Comisia Europeană, Kremlinul a transmis faptul că Gazprom este dispus să majoreze livrările către țările europene și să încheie mai multe contracte de livrare a gazelor. Un purtător de cuvânt al companiei rusești de gaz a negat toate acuzațiile, declarând că aceștia furnizează gaze preoponderent cu cererile suplimenatre ale clienților, astfel respectând obligațiile contractuale existente.

Deasemenea, Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de externe, a mai specificat într-un interviu recent că Rusia este în favoarea redresării economiei globale, nepunându-se problema de manipularea pieței prin intermediul Gazprom. Mai mult, acesta a mai declarat că compania de gaze a mărit cantitatea de gaze pompate înspre țările europene în vederea stabilizării prețului, astfel ținând cont de cererea crescută.

 

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *