Acordul comercial UE-Japonia a intrat în vigoare în data de 01.02.2019

09 februarie 2019

Acordul de parteneriat economic (APE) între Uniunea Europeană (UE) şi Japonia, elimină taxe de 1 miliard de euro, pe care le plătesc anual întreprinderile din UE care exportă în Japonia.  Întreprinderile și consumatorii din întreaga Europă și din Japonia pot profita acum de cea mai mare zonă de comerț deschis din lume. APE va permite UE să îşi sporească, în mod substanţial, exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum şi schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă.

În plus, noul acord va asigura protecţia în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, care beneficiază de aşa-numitele indicaţii geografice (IG), precum şi protecţia unei selecţii de IG japoneze în UE. De asemenea, acordul asigură deschiderea pieţelor de servicii, în special serviciile financiare, comerţul electronic, telecomunicaţiile şi transporturile.

În România, 271 de companii exportă în Japonia, dintre care 66% sunt IMM-uri, iar 21.628 de locuri de muncă sunt susţinute de exporturile în Japonia. “Prin intermediul înţelegerii se asigură că este respectată proprietatea intelectuală şi sunt protejate peste 200 de delicatese europene certificate. Momentan, România are cinci produse alimentare protejate în Uniunea Europeană: Scrumbie de Dunăre afumată, Novac afumat din Ţara Bârsei, Telemea de Ibăneşti, Salam de Sibiu şi Magiun de prune de Topoloveni “, aminteşte Cecilia Malmstrom.

Sursa :

  • European Commission
    http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-785_ro.htm
    http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-785_en.htm
  • Reprezentanta in Romania
    https://ec.europa.eu/romania/news/20181213_adoptare_acord_comercial_ue_japonia_in_vigoare_din_2019_ro
    https://www.mediafax.ro/economic/acordul-economic-intre-ue-si-japonia-intra-in-vigoare-de-vineri-elimina-taxe-de-1-miliard-de-euro-17860242

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *