AFV Beltrame Group plănuiește o investiție de 300 de milioane de euro în industria oțelului din România

08 septembrie 2021
Bază de date

Dan Mihai

Grupul Italian Beltrame Group vrea sa investească 300 mil. de euro pentru a construi o uzină performantă de de oțel-beton și sârmă laminată în România. Produsele urmează să fie vândute pe piața locală, astfel valorificând cantități considerabile de fier vechi care ar fi fost pregătite pentru export.

Din cauza lipsei proiectelor de dezvoltare a infrastructurii din ultimul deceniu, România a ajuns să exporte materii prime, anume fier vechi, și să importe produse finite înapoi, precum fier-beton sau sârmă laminată. Anual, România produce între 1,5 si 3 milioane de tone de fier vechi pe care le exportă în țări precum Turcia, Bulgaria sau Italia. Acest scenariu se regăsește și în alte industrii românești, materia primă fiind exportată la un preț scăzut către alte țări, iar produsul finit, prelucrat, fiind importat înapoi în țară cu un adaos de preț mai ridicat. Acest scenariu asigură locuri de muncă cu salarii mici în România și contribuie la salariile ridicate din alte țări.

Carlo Beltrame, deținătorul combinatului siderurgic Donalam Călărași, a declarat pentru Ziarul Financiar că dorește să valorifice cantitățile de fier vechi ale României prin construirea unei noi fabrici de oțel-beton și sârma laminată în valoare de 300 de milioane de euro.  Asta ar însemna prelucrarea unei cantități semnificative de fier vechi direct în țară, astfel evitându-se costurile de export al acestuia și de import al produselor finite. Investitorul italian mai susține că uzina va fi cea mai avansată din lume și că planul proiectului este de produce și vinde între 600 mii și 700 mii tone de oțel-beton pe piața românească. În plus, construcția uzinei presupune reducerea deficitului comercial al țării cu 1 miliard de euro, generarea de taxe în valoare de 15 milioane de euro, adăugarea a 350 milioane de euro pentru economia locală și crearea a 270 de locuri de muncă.

CEO-ul combinatului siderurgic de la Călărași a mai subliniat că producția de oțelul-beton și sârma laminată reprezintă „coloana vertebrală” a dezvoltării, fiind elemente esențiale în construcția de autostrăzi, spitale și infrastructură în general. În prezent, România nu are nici un producător local de aceste materiale. De asemenea, CEO-ul a tras o paralelă între România și alte țări europene. Acesta a precizat că în Spania și în Italia, după ce a fost valorificat fierul vechi prin construirea mijloacelor de producție în anii 80, a urmat o evoluție majoră la nivel de infrastructură.

AFV Beltrame Group este acționarul pricipal Donalam Călărași, fiind unul din cei mai mari producători europeni de bare de oțel. Aceștia se așteaptă la o cifră de afaceri pe anul acesta de 130 milioane de euro, adică o creștere de aproximativ 60% față de anul trecut. Această creștere se datorează scumpirii oțelului din ultimul an și volumului ridicat de producție.

Pe lângă investiția în industria de oțel, italienii se mai pregătesc să investească și în reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Carlo Beltrame a mai afirmat că viitoarea fabrică, pe lângă a fi cea mai performantă, va fi și cea cu cantitatea cea mai scăzută de emisii din lume. Mai exact, își propune să reducă emisiile de carbon cu 30-35% începând din 2022, ca urmare a unor investiții actuale de peste 80 de milioane de euro la care se vor adăuga altele viitoare în valoare de 15 milioane de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *