ANCOM a realizat 3.451 de verificări în 2022 pentru a garanta respectarea normelor legale din domeniul telecomunicațiilor

22 februarie 2023

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a realizat 3.451 de controale anul trecut, care au dus la transmiterea a 195 de notificări, aplicarea a 636 de avertismente și 347 de amenzi contravenționale în valoare totală de 2.809.400 de lei. Toate acestea au adus venit la bugetul de stat. Scopul controalelor a fost de a promova concurența pe piețele de comunicații electronice și servicii poștale și de a proteja drepturile și interesele utilizatorilor.

ANCOM  este o instituție guvernamentală din România care are rolul de a administra și reglementa domeniile telecomunicațiilor și poștei. ANCOM are responsabilitatea de a asigura funcționarea eficientă a pieței de comunicații și de a proteja interesele utilizatorilor finali. În acest sens, ANCOM monitorizează activitatea operatorilor de telecomunicații, emite licențe și autorizații, stabilește tarife și impune reguli de concurență. ANCOM are, de asemenea, responsabilitatea de a asigura accesul egal la rețelele de comunicații și serviciile de comunicații pentru toți operatorii de pe piață.

Nereguli descoperite în urma controalelor

„In urma controalelor efectuate anul trecut, neregulile descoperite au fost sanctionate cu amenzi in cuantum de peste 2,8 milioane de lei. Desi cele mai multe amenzi au fost aplicate pe piata de comunicatii electronice, se poate observa o ușoară creștere a sancțiunilor aplicate pe piața echipamentelor radio și a compatibilității electromagnetice”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

În anul 2022, ANCOM a efectuat 1.988 de acțiuni de control pe piața de comunicații electronice, rezultând în 195 de notificări, 287 de avertismente si 122 de amenzi contravenționale, cu o valoare totală de 2.004.200 de lei. Furnizorii de servicii de telefonie au primit 72 de amenzi contravenționale în cuantum de 1.336.500 lei pentru încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, procesul de portare sau alte obligații. Alte 5 amenzi contravenționale în cuantum de 195.000 de lei, au fost aplicate furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare fiind de 40.000 de lei pentru furnizarea fără un contract valabil cu abonații. Furnizorii de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră au primit 6 amenzi contravenționale în valoare totală de 40.000 de lei, principal pentru nerespectarea datelor tehnice, parametrilor sau condițiilor din autorizațiile tehnice. In plus, furnizorii de rețele de tip CATV au primit 32 de amenzi contravenționale în valoare totală de 400.500 de lei pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în regimul de autorizare generală, iar operatorii de radiocomunicații au primit 7 amenzi în cuantum de 32.200 de lei pentru utilizarea unor frecvențe fără licență sau nerespectarea parametrilor tehnici și operaționali ai stațiilor radio.

Nereguli la Compania Națională a Poștei Române

ANCOM a realizat în anul 2022, 483 de acțiuni de control pe piața serviciilor poștale, ca urmare au fost aplicate 61 de avertismente si 47 de amenzi contravenționale, cu o valoare totală de 208.200 de lei. Cea mai frecventă neregulă constatată a fost nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generala. Din totalul controalelor, 6 au vizat verificarea Companiei Naționale Poșta Română (CNPR) ca furnizor de serviciu universal, ca urmare au fost aplicate 4 amenzi în valoare totală de 40.000 lei. Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizata a serviciilor poștale, nerespectarea modalităților de predare a trimiterilor poștale către destinatari, nerespectarea conținutului confirmărilor de primire sau avizelor poștale și neinscripționarea/marcarea trimiterilor poștale.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *