Atos România a încheiat un contract de securitate cibernetica în valoare de 1,2 milioane de euro cu NATO

15 iulie 2022
Bază de date

Grupul francez de consultanță IT Atos, cu operațiuni inclusiv în România, a semnat un contract de 1,2 milioane de euro cu Agenția NATO de Comunicații și Informații (Agenția NCI) cu scopul de a instala și configura sisteme de securitate cibernetică în 22 de site-uri NATO.

Atos SE (Societate Europeană) este o companie franceză multinațională de servicii și consulting de IT, prezentă în 73 de țări. Atos este lider în domeniul serviciilor digitale, cu venituri anuale de circa 13 miliarde de euro și aproximativ 100.000 de angajați. Scopul Atos este de a ajuta la proiectarea viitorului spațiu informațional. De asemenea, la nivel mondial, Grupul Atos susține faptul ca atât clienții și angajații, cât și membrii societății în general, să trăiască, să lucreze și să se dezvolte într-un mod sustenabil, într-un spațiu informațional securizat. Astfel, Atos își va pune expertiza în slujba NATO cu scopul de a menține capacitatea alianței de a-și apăra și proteja infrastructura, cu ajutorul echipei formate din specialiști români, precum și din alte centre globale ale companiei. De altfel, este cunoscută o îndelungată colaborare între Atos și Agenția NCI în diverse proiecte ce presupuneau implementarea și configurarea infrastructurii esențiale de misiune securizată cibernetic.

Agenția NCI a fost înființată pe 1 iulie 2012 și are scopul de a oferi servicii esențiale pentru ca NATO să-și îndeplinească sarcinile principale de consultare, apărare colectivă și gestionarea crizelor. A fost anunțat, la începutul anului, faptul că agenția vizează îmbunătățirea managementului central al sistemului de protecție/detecție a intruziunilor în rețea (NPIS) și sistemul de capture complete a pachetelor (FPC). NIPS folosește recunoașterea modelelor pentru a alerta agenția cu privire la traficul neobișnuit pe rețelele NATO, în timp ce FPC înregistrează continuu toată activitatea rețelei și este o sursă primară de informații în sprijinul activităților de răspuns la incident. Colaborarea actuală cu Atos acoperă modernizarea celor două sisteme cheie, reprezentând faza finală a proiectului. Dezvoltarea proiectului va începe în luna septembrie, la Supreme Headquarters Allied Powers Europe. Scopul său este de a finaliza implementările până în primul trimestru al anului 2023.

„Pe măsură ce peisajul amenințărilor cibernetice continuă să se intensifice cu o multitudine de noi amenințări digitale, Atos este încântat să sprijine NATO în actualizarea tehnologiilor sale de securitate cibernetică pentru a asigura cea mai bună linie de apărare, protejând în cele din urmă interesele alianței militare interguvernamentale”, a spus Cyril Dujardin, SVP, Head of Digital Security and Deputy Head of Big Data & Security în cadrul Atos.

Atos a mai semnat în octombrie 2018 un acord industrial cu NATO, prin care se angaja la un schimb riguros și continuu de informații privind securitatea cibernetică și potențialele amenințări cibernetice relevante. Acest lucru avea scopul de a îmbunătăți capacitatea ambelor părți de a detecta, preveni și răspunde rapid amenințărilor cibernetice. „Consolidăm parteneriatele de securitate cibernetică la nivel global pentru a spori sprijinul nostru pentru misiunile de consultare și apărare colectivă ale NATO. Numai lucrând împreună, putem răspunde la multitudinea de amenințări digitale cu care ne confruntăm”, a declarat atunci Kevin J. Scheid, director general al Agenției de Informații și Comunicații NATO.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *