Auditul intern un consultant de valoare pentru management

29 noiembrie 2019

Ca urmare a crizei financiare actuale si a faptului ca deseori o guvernanţă corporatistă ineficientă şi un management defectuos al riscului au fost găsite vinovate pentru multe dintre problemele curente ce afectează sistemul financiar internaţional, funcţia de audit intern a devenit prioritară pe agenda companiilor de top. Intr-un mediu de afaceri aflat intr-o permanentă schimbare, cu cerinţe legislative si competitive din ce in ce mai complexe si mai sofisticate, stabilirea strategiei unei companii este, pentru managementul ei, de multe ori, similară unei echilibristici periculoase pe sârma. In acest context, auditul intern ii conferă unei organizatii o sigurantă ridicată privind gradul de control asupra operaţiunilor sale si o îndruma in vederea îmbunătăţirii acestora.

Nu trăim într-o lume utopica, cu zero riscuri si nici un auditor nu îsi propune acest lucru, deoarece este imposibil de realizat.
Scopul unui departament de audit intern eficient este sa se asigure că posibilitatea unei căderi este cat se poate de mica si ca ochiurile plasei de siguranţă sunt strânse suficient de bine. In acest fel, o posibila cădere va fi lipsită de urmări periculoase pentru companie. Succesul acestei abordări consta in mularea întregii activităţi a departamentului de audit intern pe strategia companiei – o acţiune preventivă continuă şi la obiect.
Managementul trebuie să poată gestiona toate aspectele operațiunilor unei organizații – de la aria financiară, contabilă, sănătate și siguranţă, impactul asupra mediului, IT, securitatea cibernetica, relația cu clienții, beneficiarii și furnizorii etc. Aceștia trebuie să fie capabili să identifice imediat ariile potențial riscante și să le gestioneze înainte ca riscul să se materializeze.
În această perioadă managementul executiv resimte mai mult ca niciodată nevoia de acces rapid la informații pe care să se poată baza în procesul de luare a deciziilor. Scandalurile economice care au distrus peste noapte branduri internaționale au făcut ca procesul de guvernanță corporativă să capete o importanța sporită pe agenda managementului companiilor, care astfel a alocat mai mult timp acestui subiect ca parte a planului de atingere a obiectivelor strategice.
Așteptarea din partea auditului intern este ca pe lângă rolul de evaluator al conformității proceselor companiei cu reglementările legale, acesta să devină un consultant de valoare pentru management – dinamic, axat pe identificarea riscurilor ce pot impacta procesele de business și comunicarea de informații utile privind managementul riscurilor și oportunitățile de îmbunătățire și eficientizare a proceselor.

Vă invitam sa citiţi tot articolul accesând urmâtorul link : 

Sursa: https://incir.ro/auditul-intern-de-la-conformitate-la-valoare-adaugata/

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *