Austria se opune oficial integrării României în Spațiul Schengen

06 decembrie 2022

În cursul zilei de marți, Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a declarat că țara sa se opune în continuare aderării României în spațiul Schengen. Declarația oficialului a avut loc în contextul summit-ului dintre liderii UE și cei ai țărilor din Vestul Balcanilor.

Summitul a avut loc în Tirana, capitala Albaniei, cu scopul discuțiilor ce au rolul de a consolida mai bine parteneriatul în contextul invaziei Rusiei din Ucraina. „Sunt convins că viitorul copiilor noștri va fi mai sigur cu Balcanii de Vest în cadrul Uniunii Europene și sperăm că vom progresa în această direcție”, a declarat președintele CE (n.r. Consiliului European), Charles Michel, la începutul summit-ului din 6 decembrie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat tot marți la Tirana că Aderarea României la Schengen se va afla joi pe masa Consiliului iar negocierile vor continua până în ultimul moment.

“Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului – în format JAI – de miniştri de interne şi de justiţie, acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci este nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii şi noi suntem angajaţi să stăm hotărâţi până în ultimul moment şi să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a declarat Klaus Iohannis, marţi, înainte de participarea de la Summitul UE – Balcanii de Vest.

În ciuda insistențelor ministrului afacerilor interne, Mihai Bode, de a-l convinge pe ministrul austriac că nu există un coridor de imigrație prin România , cancelarul Austriei rămâne ferm și se opune integrării. Karl Nehammer invocă în continuare problema imigrației ilegale și a precizat clar că nu există o aprobare oficială din partea Austriei în ceea ce privește extiderea Schengen cu România, respectiv Bulgaria. “Este nevoie de mai mult timp” a declarat acesta.

Europarlamentarul Eugen Tomac afirma în urmă cu câteva zile că poziţia din acest moment a Austriei în cazul intrării României în spaţiul Schengen este una discriminatorie. În cazul în care, la votul din 8 decembrie, partea austriacă se va opune intrării ţării noastre în zona Schengen, o astfel de decizie va întruni toate elementele pentru a putea formula o trimitere în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

În acelaşi context, el reaminteşte că acum 4 ani, a mai fost adoptată la Viena o decizie prin care cetăţenii români au fost discriminaţi prin refuzul autorităţilor de a acorda copiilor români alocaţii indexate conform prevederilor legislaţiei europene, mai precis conform contribuţiilor părinţilor care îşi desfăşurau activitatea pe teritoriul Austriei.

„Astfel, copiii români primeau valoarea alocaţiei din ţara de naştere, şi nu cea prevăzută în Austria. Aceasta măsură discriminatorie am adus-o la cunoştinţa Comisiei Europene în martie 2020. Comisia Europeană a trimis Guvernul Austriei în faţa Curţii de Justiţie a UE în mai 2020. Pe 16 iunie 2020, CJUE a decis că Austria a încălcat dreptul european când a tăiat alocaţiile copiilor proveniţi din România şi alte state est-europene. A obligat astfel Guvernul austriac să respecte Regulamentul privind libera circulaţie a lucrătorului în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, să plătească integral sumele neindexate pentru copii afectaţi de măsura privind tăierea indemnizaţie de copil”, explică Tomac.

Să nu uităm de indicele internațional de corupție 2021, publicat de Transparency International (TI) în 2021, potrivit căruia Austria a devenit o țară mai coruptă.  Austria pierduse două puncte față de anul anterior și se afla pe locul 13 cu Canada, Estonia, Islanda și Irlanda, cu 74 de puncte din 100. TI Austria a explicat că lucrurile nu merg mai departe, deoarece corupția devine, de asemenea, din ce în ce mai mult o problemă la nivel internațional, potrivit publicației Kurier.

Punctele sunt acordate, de exemplu, în funcție de faptul dacă un guvern reușește să reducă corupția și dacă oficialii corupți sunt urmăriți penal sau pedepsiți. Mită și corupție, nepotismul, deturnarea de fonduri publice, urmărirea efectivă a funcționarilor publici corupți și mecanismele eficiente de integritate în sectorul public sunt incluse în corupție.

O decizie finală vis a vis de accederea României în spațiul Schengen, este așteptată joi în cadrul consiliului de la Tirana.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *