Capabilitățile Armatei Române

02 decembrie 2021

Dan Mihai

Cu ocazia serbării Zilei Naționale a României, Armata Română, alături de alte ramuri operaționale naționale precum serviciile medicale, de poliție, de jandarmerie sau de pompieri, au continuat tradiția paradei de 1 Decembrie. Aceștia au defilat pe șoseaua Kiseleff din București, pe sub Arcul de Triumf, arătându-și unele dintre vehiculele și dispozitivele de tehnică militară de care dispun, acestea putând fi admirate de publicul larg. Însă, dincolo de admirația publicului, care sunt capabilitățile Armatei Române în fața unui posibil conflict armat ? Tensiunile dintre superputerile lumii sunt în continuă creștere, luand în calcul mobilizarea trupelor rusești de la granița cu Ucraina și criza imigranților de la granița Belarusului cu alte țări europene. Astfel, SUA și Ucraina preconizează un posibil atac din partea Rusiei, iar România rămâne frontul geopolitic comun al celor două superputeri.

La momentul actual, Ministerul Apărării Ucrainian a afirmat că la Rusia a mobilizat aproximativ 100.000 de trupe la granițe. Însoțite de acestea se numără numeroase tancuri și alte vehicule de tehnică militară, unele dintre ele fiind adaptate cu sisteme improvizate anti-drone. Deși NATO a acuzat Rusia de un posibil atac, guvernul de la Moscova neagă toate acuzațiile, susținând în continuare că în perioada aceasta trupele derulează mai multe exerciții militare. În schimb, mai mulți specialiști și strategi militari au afirmat că mobilizarea masivă de trupe la graniță nu este obișnuită și că, din informațiile obținute, nu pare a fi vorba de un simplu antrenament. Astfel, intențiile Rusiei rămân încă neclare, iar țările europene din vecinătate încep să își ia măsuri de precauție. De exemplu, Letonia a cerut o prezență militară intensificată și permanentă din partea SUA, împreună cu punerea la dispoziție de sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Și în România ar putea fi mobilizate mai multe trupe americane în viitorul apropiat. Deasemenea, Ministerul Apărării Naționale a pornit la începutul anului 2021 licitația pentru serviciile de proiectare și lucrări pentru extinderea bazei militare Kogălniceanu, o bază ce va putea găzdui peste 10.000 de militari aliați. Investiția este estimată la peste €2 miliarde și aceasta va fi realizată cu ajutor din partea SUA. Până la momentul actual, SUA a investit peste €320 milioane în modernizarea și extinderea bazelor militare din România, aceasta fiind al doilea cel mai mare beneificar al investițiilor americane, după Polonia. În plus, unele dintre livrările de echipamente militare de apărare pentru România au fost accelerate, printre acestea numărându-se sistemele americane de rachete Patriot, a căror termen de livrare a fost grăbit cu un an. Alte achiziții noi livrate sau viitoare ale armatei includ o nouă escadrilă de avioane de vânătoare F-16, drone, elicoptere Black Hawk, Viper și Venom, transportatoare blindate Pirahna 5, corvete navale și nu numai.

Structura și capabilitățile Armatei Române

Armata Română este clasată pe locul 39 mondial și este alcătuită din 3 forțe majore, Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale, forțe auxiliare precum cele pentru apărare cibernetică sau pentru operații speciale, și alte structuri precum cele pentru sprijin logisitc, medicale, de informații sau de comunicații. Momentan, în cadrul Armatei Române se află aproximativ 70.000 de militari activi, aproximativ 40.000 dintre care se află în Forțele Terestre, peste 10.000 în forțele aeriene și peste 6600 în forțele navale, restul făcând parte din structurile auxiliare. În plus, mai există peste 35.000 de cadre militare în rezervă. Echipamentele de care armata dispune sunt peste 900 de tancuri, peste 1500 de transportatoare blindate și alte numeroase vehicule de suport tehnic și medical. Forțele Aeriene dispun de aproximativ 80 de avioane, dintre care jumătate de vânătoare și restul de transport și de antrenament, și peste 60 de elicoptere. În cadrul Forțelor Navale se află 18 nave maritime, anume 3 fregate, 7 corvete, 3 nave de atac rapid și 5 nave minare, însoțite de alte 20 de nave riverane și alte 20 de nave auxiliare, precum cele de cargo sau de antrenament. În plus, pe terioriul României se află staționate și trupe americane însoțite de aparatură militară, iar NATO plănuiește extinderea acestora prin investiții viitoare.

Ca și termen de comparație, armata Rusiei se află pe locul 2 mondial, cu peste 1.000.000 de militari activi și alți 2.000.000 în rezerve. Aceasta dispune de peste 22.000 de tancuri, 3000 de avioane de atac, 1600 de elicoptere, 50 de submarine, 300 de nave, dintre care 1 portavion, 11 fregate și 85 de corvete. În plus, aceasta dispune și de putere nucleară, cu peste 8500 de rachete nucleare prezente în arsenal. Din Europa, printre cele mai puternice armate se numără Franța, Regatul Unit și Italia, urmate de Spania și Polonia. Franța deține o forță militară de peste 380.000 de soldați, alături de peste 1200 de nave, 300 de avioane, 400 de tancuri și 118 nave militare, dintre care patru portavioane. Regatul Unit, cu peste 270.000 de militari deține peste 830 de avioane, 270 de tancuri și peste 76 de nave, dintre care două portavioane.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *