Cea mai mare prezență la urne din ultimii 20 de ani, la alegerile europarlamentare din 2019

28 mai 2019

Prezența la vot a crescut semnificativ la alegerile europene față de acum cinci ani. Acum a venit vremea finalizării grupurilor politice și a unei decizii asupra președintelui Comisiei. Peste 50% dintre europenii cu drept de vot au participat la alegerile europene, cel mai mare procent din ultimii 20 de ani. Este prima dată când prezența la vot a crescut de la primele alegeri directe, din 1979. Procentul a crescut în 21 de țări. În șapte dintre acesta, creșterea a fost cu peste 10 puncte procentuale. Cea mai mare creștere a avut loc în Spania, cu 20,51 de puncte procentuale. Au ieșit câștigători cetățenii și democrația.

România a cunoscut o creștere de 18,63 de puncte procentuale, 51% dintre românii cu drept de vot au participat la alegeri, față de 32% acum cinci ani. Românii aflați in străinătate au luat cu asalt secțiile de votare încă de la primele ore ale zilei, pentru a fi siguri ca reușesc  sa-si exercite dreptul constituțional votând la alegerile europarlamentare si la referendumul privind justiția din România .
În străinătate românii au așteptat si pana la 8 ore ca sa voteze. Mobilizarea românilor din întreaga lume a fost atipica pentru un scrutin european, fiind comparabila cu cea a unor alegeri prezidențiale. Mii de români din străinătate nu au apucat să voteze . La ora locală 21.00, sistemele electronice care permiteau votul, au fost oprite automat.

Alături de reprezentanții pe care i-am ales în Parlamentul European, putem crea în următorii cinci ani Europa pe care ne-o dorim. Cinci ani în care vom putea dezbate mai mult, în care vom învăța unii de la alții și vom descoperi ce ne unește.

Sursa:
https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/05/27/europarlamentare2019-componenta-parlamentului-european-2019-2024-rezultate-provizorii–315084
https://www.hotnews.ro/stiri-europarlamentare_2019-23167147-europarlamentare2019-sapte-indicii-pentru-intelege-cum-votat-europenii-efe.htm
Foto: Comisia Europeana

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *