Cinci dintre cele mai scandaloase cazuri de fraudă din 2019

05 ianuarie 2020

Revista „Fraud Magazin” împreună cu membrii săi a selectat cinci dintre cele mai scandaloase cazuri de fraudă din 2019, relevante pentru experții care investighează frauda.
1.Scandalul de luare de mită în admiterea la facultate din martie 2019
Procurorii federali ai Statelor Unite au acuzat cel puțin 50 de persoane pentru cazuri în care sunt implicați părinți înstăriți care au cumpărat locuri la facultate pentru copiii lor la colegii precum Yale, Stanford, Universitatea din California de Sud și alte facultăți de renume. Celebrități de la Hollywood, precum Felicity Huffman și Lori Loughlin, și importanţi oameni de afaceri, precum William E. McGlashan Jr., partener la firma de acțiuni private TPG, au fost printre părinții acuzați. De asemenea, au fost implicați și antrenorii de top din atletism, care au fost acuzați că au acceptat milioane de dolari pentru a da recomandări candidaților la admiterea la colegii, sugerând că erau sportivi de top.

2.Peste 100 de milioane de aplicații și conturi de credit al Băncii Capital One* au fost compromise fiind expuse riscului de fraudă.
În 2019 un hacker a avut acces la peste 100 de milioane de conturi ale clienților Capital One și la aplicațiile cardurilor de credit. În iulie 2019, Paige Thompson, în vârstă de 33 de ani, a fost acuzat că a intrat în serverul Băncii Capital One având acces la 140.000 de numere de securitate socială, 1 milion de numere de asigurări sociale canadiene și 80.000 de numere de conturi bancare, plus un număr mare de nume de persoane, adrese, credit scoruri, limite de credit, solduri și alte informații, în conformitate cu banca și Departamentul de Justiție al SUA . Potrivit articolului CNN Business, o plângere penală spunea că Thompson a încercat să partajeze aceste informații. Paige Thompson a lucrat anterior cu Amazon Web Services, compania de găzduire cloud pe care Capital One o folosea. Capital One a declarat că hack-ul a avut loc în martie, iar compania a rezolvat imediat vulnerabilitatea şi că nu pare că hackerul a folosit informațiile furate în scopuri frauduloase, dar anchetatorii vor continua să analizeze.
* Capital One Financial Corporation este o companie deținută de bănci specializată în carduri de credit, împrumuturi auto, conturi bancare și economii, cu sediul în McLean, Virginia.
3.Ancheta PwC constată o fraudă contabilă de 7,4 miliarde USD la Steinhoff
Steinhoff International este o companie de vânzare cu amănuntul internațională sud-africană care se ocupă în principal de mobilier și articole de uz casnic. „Steinhoff” are o reţea care depăşeşte 12.000 de magazine în peste 30 de ţări. Acesta operează în Europa, Africa, Asia, SUA, Australia și Noua Zeelandă, al doilea mare retailer de mobilă din lume, care deţine brandurile Kika şi Pepco din România (a se vedea steinhoffinternational.com.) A supraestimat profituri timp de câțiva ani, în sensul unei fraude contabile de 7,4 miliarde de dolari, care a implicat un grup mic de manageri de top și persoane din afara companiei, potrivit unui raport independent al PwC. Anchetatorii au descoperit că un grup mic de foști directori Steinhoff și persoane din afara companiei au „umflat” în contabilitate veniturile unor subsidiare și activul grupului.
4. SUA acuză gigantul chinez de telecomunicații Huawei de fraudă, spalare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi furt tehnologic
Ce au în comun SUA, China, Canada și Iran? Gigantul de telecomunicații și producător de smartphone-uri, Huawei.
Huawei este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente și servicii de telecomunicații din lume, care a trecut recent peste Apple pentru a deveni cel de-al doilea mare producător de smartphone-uri voluminoase după gigantul Samsung. Dar Statele Unite ale Americii cat și alte națiuni occidentale au fost îngrijorate de faptul că guvernul chinez ar putea folosi tehnologia Huawei pentru a-și extinde abilitățile de spionaj, deși firma insistă că nu există control guvernamental. Arestarea doamnei Meng, fiica fondatorului Huawei, a înfuriat statul chinez.
Departamentul de Stat din Statele Unite a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva companiei chineze Huawei şi a lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei şi director financiar al acesteia. Departamentul de Justiţie a acuzat Huawei că a furat informaţii secrete de la compania americană T-Mobile şi că a încercat să evite sancţiunile impuse împotriva Iranului.
Meng Wanzhou a fost arestată la data de 1 decembrie 2018 în orașul Vancouver din Canada, la cererea Statelor Unite. Ulterior, i-a fost acordată o cauțiune de 10 milioane USD (aproximativ 7,6 milioane de lire sterline) de către o instanță locală. În martie 2019, Departamentul de Justiție al Canadei a autorizat procesul de extrădare a acesteia, iar aceasta urmează să fie judecată în martie 2020, când va fi programată data audierii.
5. O rețea internațională de telemarketing a atras sute de mii de pacienți în vârstă sau cu dizabilități într-o schemă penală, potrivit procurorilor americani.
Conform articolului, persoane învărstă , inclusiv medici și proprietari de companii de echipamente medicale, au fost atrase într-o înșelătorie Medicare de peste 1 miliard de dolari, cea mai mare fraudă din istoria sectorului medical american. Anchetatorii au descoperit un complot care a vizat persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități, cărora li s-au prescris de către medici bretele la spate, umăr, încheietura mâinii și genunchi care erau inutile din punct de vedere medical, au spus procurorii. Douăzeci și patru de persoane au fost acuzate. Schema a fost supranumită Operațiunea Brace Yourself.
Procurorii au declarat că inculpaţii au spălat câștigurile prin intermediul companiilor internaționale de marfuri și le-au folosit pentru a cumpăra mașini, iahturi și imobile de lux în SUA și peste ocean. Procurorii au adus acuzații legate de mită, spălare de bani și conspirație pentru săvârșirea unei fraude în asistența medicală împotriva oamenilor din California, Florida, New Jersey, Pennsylvania, Carolina de Sud și Texas. „Ca parte a schemei, medicii au fost plătiți să le prescrie bretele sau reţete pacienților cu care nu aveau relații aproape deloc sau fară să vorbească cu pacientul, pe care le-a plătit Medicare, după care au instituit un sistem elaborat pentru spălarea veniturilor obținute prost” a declarat Craig Carpenito, avocatul Statelor Unite pentru New Jersey. Medicii aveau conversații scurte prin apeluri telefonice sau conferințe video cu pacienți, pe care nu i-au întâlnit niciodată folosind centre de apel în Filipine și în întreaga Americă Latină convingându-i să obțină accesul gratuit sau la costuri reduse. Drept urmare, informațiile personale ale sutelor de mii de beneficiari de Medicare au fost compromise și ar putea fi utilizate în schemele viitoare, potrivit procurorilor în articolul NBC News. „În timp ce este imposibil să se precizeze corect costul real al fraudei în programele federale de asistență medicală, frauda reprezintă o amenințare semnificativă pentru stabilitatea programelor și pune în pericol accesul la serviciile de asistență medicală pentru milioane de americani”, a declarat inspectorul general Daniel Levinson HHS OIG.

* Medicare este un program național de asigurări sociale de sănătate din Statele Unite,început în 1966 în cadrul Administrației de securitate socială (SSA) și acum administrat de Centrele pentru Servicii Medicare și Medicaid (CMS). Acesta oferă în primul rând o asigurare de sănătate pentru americanii în vârstă de 65 de ani și peste această vârstă, dar și pentru unii tineri cu dizabilitați, așa cum este stabilit de către Administrația de securitate socială, precum și persoanelor cu boală renală în stadiu final și scleroză laterală amiotrofică (ALS sau boala Lou Gehrig). În 2018, potrivit Raportului Medicare Trustees din 2019, Medicare a furnizat asigurări de sănătate pentru peste 59,9 milioane de persoane – mai mult de 52 de milioane de persoane în vârstă de 65 de ani peste această varstă și pentru aproximativ 8 milioane de tineri cu dizabilități.

Vă invităm sa citiţi mai mult accesând urmâtoarele  link-uri
Sursa
https://www.fraud-magazine.com/article.aspx?id=4295009021
https://www.fraud-magazine.com/current.aspx

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *