Declarația președintei von der Leyen la conferința de presă comună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu

05 martie 2024

Mă bucur mult să te revăd. Săptămâna trecută ne-am întâlnit în contextul „Comunității politice europene” din Granada. Și, într-adevăr, după cum ai spus, în urmă cu șase luni ai găzduit și tu acest summit foarte special al comunității politice europene chiar aici, la Chișinău. Și ai făcut-o într-un mod remarcabil. Era firesc să ne întâlnim în Republica Moldova. Pentru că inima Europei bate cu atâta putere aici. Republica Moldova a arătat în mod repetat ce spirit european puternic are și cât de profund este angajată pe calea aderării la UE. Despre asta vreau să vorbesc astăzi. După cum știți, la începutul lunii noiembrie, Comisia își va prezenta raportul anual privind extinderea. Pe lângă alte țări, Comisia va evalua și progresele înregistrate de Republica Moldova în calitate de țară candidată. Această evaluare va sta apoi la baza discuțiilor cruciale din cadrul summitului Consiliului European din decembrie. Miza este foarte mare. Aceste discuții vor avea un impact direct asupra viitorului vostru ca țară a UE. Prin urmare, permiteți-mi să fac două observații cu privire la evaluarea în curs.

În primul rând, faceți progrese excelente. Și sunt foarte impresionată să văd hotărârea Republicii Moldovei de a avansa. Acest lucru se datorează conducerii tale, Maia, și eforturilor depuse de poporul moldovean. Și suntem foarte recunoscători pentru asta. În al doilea rând, vă încurajez să participați activ în continuare la acest proces de aderare. Și numai voi puteți face acest lucru. Am analizat progresele pe care le-ați făcut în legătură cu cele mai recente reforme și cu dificultățile cu care vă confruntați. Acum se impune să ne păstrăm concentrarea și să ne intensificăm eforturile. Pentru că puteți reuși. Republica Moldova a parcurs deja un drum atât de lung, în ciuda numeroaselor obstacole și a amenințării Rusiei la adresa democrației sale. De la presiunea asupra sistemului vostru energetic la încercările violente de a vă submina suveranitatea prin șantaj, atacuri hibride și dezinformare.

Am spus-o de la bun început: solidaritatea UE cu Republica Moldova este de neclintit. Iar acest lucru este susținut de acțiuni. Permiteți-mi să menționez cinci puncte. În primul rând, am oferit Republicii Moldova un sprijin financiar fără precedent. 1,2 miliarde EUR din octombrie 2021. Și, bineînțeles, sprijinul va continua. Mă bucur să anunț că tot anul acesta vom plăti o sumă suplimentară de aproape 143 de milioane EUR sub formă de sprijin bugetar și asistență macrofinanciară. Printre altele, această finanțare va fi direcționată către gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, care trebuie să facă față prețurilor ridicate la energie.

În al doilea rând, planul nostru economic și de investiții este, de asemenea, pe deplin operațional, cu 900 de milioane EUR mobilizate până în prezent. Această sumă a fost investită în competitivitatea întreprinderilor din Republica Moldova, în îmbunătățirea eficienței energetice, ceea ce înseamnă scăderea facturilor la energie pentru cetățeni, precum și în infrastructura care vă apropie de noi, de exemplu, prin intermediul rețelei transeuropene de transport.

În al treilea rând, lucrăm la pachetul de măsuri concrete de sprijin pe care l-am prezentat aici, la Chișinău, în luna mai. Împreună, facem Republica Moldova mai rezilientă la toate tipurile de amenințări la adresa securității. Până în prezent, forțele armate ale Republicii Moldova au beneficiat de sprijin în valoare de 87 de milioane EUR din cadrul Instrumentului european pentru pace. Lucrăm la un nou pachet financiar de 50 de milioane EUR pentru 2024. Prin urmare, Republica Moldova urmează să devină unul dintre principalii beneficiari ai Instrumentului pentru pace.

În al patrulea rând, mă bucur, de asemenea, că misiunea de parteneriat a UE în Moldova este acum pe deplin operațională. Va fi un aliat esențial în lupta noastră împotriva amenințărilor hibride și cibernetice. Avem nevoie să fiți de partea noastră. În lumea de astăzi, securitatea înseamnă, desigur, și securitatea energetică. Și nu am uitat în niciun caz cât de dificilă a fost iarna trecută. Dar am trecut-o cu bine, fiind solidari, răspunzând în comun provocărilor și depășindu-le. Este o poveste importantă de succes, dar arată, de asemenea, cât de important este să fim solidari. Acesta este motivul pentru care este atât de important ca Republica Moldova să poată participa acum și la platforma noastră comună de achiziționare de gaze. Acest lucru ne va permite tuturor, cele 27 de state membre, plus Republica Moldova, Ucraina, Norvegia și Serbia, să ne unim forțele, să ne asigurăm aprovizionarea și să negociem prețuri bune.

În fine, dintr-o perspectivă foarte practică, vom începe, într-adevăr, să reducem tarifele de roaming între Uniunea Europeană și Republica Moldova începând cu 1 ianuarie. Acest aspect a fost foarte important pentru mine. Va facilita călătoriile. Și este o modalitate excelentă de a reuni oamenii atunci când călătoresc în Uniunea Europeană. De asemenea, am găsit o modalitate de a renunța la plata taxelor pentru programele UE. Ne dorim să participați la aceste programe. Ne face plăcere să participați la aceste programe. De exemplu, în Orizont Europa, programul de cercetare de excelență, dar și în mecanismul de protecție civilă al Uniunii. Suntem foarte mândri că v-ați alăturat acestor programe, avem nevoie de voi, excelați în acest domeniu. Și, bineînțeles, în Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Dragă Maia,

Ați dovedit de mult timp că viitorul vostru este în Uniune, prin faptul că ați apărat valorile atât de importante pentru noi: democrația, libertatea și solidaritatea. Cel mai recent, ați primit cu brațele deschise vecinii din Ucraina, pe care i-ați protejat de război. Aveți un rol vital în succesul culoarelor noastre de solidaritate, transportând cereale atât de necesare în Ucraina și în afara acesteia. Și în acest domeniu vom investi în regiunile țării, astfel încât acestea să devină noduri de transport bune, dotate cu facilități moderne. Ați arătat încă o dată că Uniunea Europeană poate conta cu adevărat pe voi. Vă felicit! Mă bucur să vă avem de partea noastră. Să continuăm munca de calitate începută! Sperăm să vă primim ca membru cu drepturi depline al familiei noastre.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *