Echipa de profesionişti antifraudă acționează pe mai multe nivele

09 octombrie 2019

Aparent de succes, Bankrate In., O companie de servicii financiare tranzacționată public cu sediul în North Palm Beach, Florida, a înregistrat fraude, comise de unii dintre directorii săi. Dacă ofiţerii de fraudă de la nivelul fiecărui departament, auditori externi și interni ar fi fost la fel de organizați ca și fraudatorii, Bankrate ar fi putut fi salva pierderile financiare masive. În ianuarie 2018, Bankrate s-a extins în Marea Britanie. În septembrie 2018, fostul ofițer financiar șef Edward J. DiMaria a fost găsit vinovat de comiterea unei fraude contabile și a valorilor mobiliare, care a dus la pierderi ale acționarilor de peste 25 de milioane de dolari. DiMaria a fost condamnat la 10 ani de închisoare și a fost obligat să restitue 21.234.214 dolari. Fostul vicepreședinte al finanțelor, Hyunjin Lerner, de asemenea, a fost găsit vinovat pentru tăinuire și a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

DiMaria, ajutat de subordonații săi, vicepreședintele Finanțelor Hyunjin Lerner și, într-o măsură mult mai mică de către directorul economic Matthew Gamsey, CPA, s-au angajat într-o schemă complexă de manipulare a veniturilor.
„În timp ce a funcționat ca CFO al Bankrate, Edward DiMaria a manipulat flagrant situațiile financiare ale companiei, minţind în mod repetat, obligând şi pe alţi angajaţi să mintă auditorii interni si externi, autoritățile de reglementare, acționarii şi pe toți cei interesați de performanța financiară a companiei”, a declarat procurorul general adjunct Benczkowski. „
DiMaria a recunoscut că, între 2010 și 2014, a aplicat o schemă complexă pentru a umfla artificial câștigurile Băncii prin așa-numitul cont de „cookie jar ” sau „cushion ”, a obligat alți angajați Bankrate pentru a prezenta greșit anumite cheltuieli ale companiei ca „costuri de tranzacționare” pentru a umfla artificial valorile câștigurilor raportate public. DiMaria a făcut declarații false auditorilor independenți. Acest lucru a permis DiMaria și Lerner să obțină profituri vaste, prin vânzarea acțiunilor Bankrate la prețuri mult mai mari decât ar fi dus adevăratele rezultate financiare ale companiei.
Desigur, se vor întâmpla întotdeauna mari fraude, însă profesioniștii antifraudă de la mai multe nivele ale companiei și din firmele de investigare din afara entității își pot coordona strâns eforturile de detectare, prevenire și descurajare, pot lucra mai strâns cu alte tipuri de practicieni anticorupție. Experiența și tehnicile lor, atunci când sunt combinate, produc deseori sinergii extraordinare care îi depășesc pe criminalii versatili.
Neconformitate: reală sau aparentă?
„Risc de conduită” – termenul formal de expunere la o astfel de deficiență ca în cazul Bankrate – poate avea semnificații diferite în diferite contexte. Cu toate acestea, potrivit consultanților de management McKinsey and Company, „… pot fi înțelese în mod obișnuit ca acțiuni individuale sau de grup care ar putea produce rezultate neloiale pentru clienți, să submineze integritatea pieței și să afecteze reputația și poziția competitivă a firmei”.
În mod clar, comportamentul CFO și al vicepreședintelui Bankrate,  este un exemplu primordial de risc de conduită . Dar detectarea acestor expuneri la risc nu este atât de ușoară. Concluzia este că cultura unei organizații și etica pentru directorii de top ai acesteia sunt foarte importante.

Vă invităm sa citiţi mai mult accesând următoarele link-uri:

Sursa:

Robert Tie, CFE, is a contributing writer for Fraud Magazine robertxtie@gmail.com.
https://www.fraud-magazine.com/article.aspx?id=4295006806
https://www.justice.gov/opa/pr/former-chief-financial-officer-bankrate-inc-sentenced-10-years-prison-orchestrati

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *