Gestionarea Riscului Digital

14 decembrie 2019

Apariția tehnologiilor informaționale și comunicaționale reprezintă o parte vitală în lumea afacerilor și în viața cotidiană. Evoluția rapidă a științei și a tehnologiilor are un impact asupra oricărui aspect al relațiilor umane. Procesul de comunicare  este considerat unul dintre elementele-cheie ale relaţiilor de afaceri. Indiferent de frecvenţa şi intensitatea aplicării tehnologiilor de comunicare moderne, abilităţile de comunicare ale indivizilor sunt factori importanţi pentru succesul în cadrul oricăror business-procese.

Utilizarea tehnologiilor moderne acționează asupra unei varietăți de activități ale companiilor de afaceri, contribuie la depășirea diverselor bariere de productie, financiare, geografice etc. Posibilitatea de comunicare imediată, transferul de date rapid, accesul la diverse resurse informaționale, într-o perioadă foarte scurtă, contribuie la o creștere a activităților, efectuată de către firme și organizații pentru creșterea circuitului de mărfuri, care ar favoriza creșterea economică. Scopul acestei dezvoltări constă în descoperirea efectelor TIC asupra firmelor moderne și activităților acestora; procesul de comunicare cu privire la grupurile interne și externe ale organizațiilor; determinarea aspectelor pozitive și negative în penetrarea intensivă a TIC în cadrul organizațiilor.

Chiar și companiile cele mai de succes se luptă cu înțelegerea nivelului lor de maturitate în gestionarea riscului digital. Presiunea este din ce în ce mai mare asupra organizațiilor pentru a identifica, gestiona și atenua în mod eficient si eficace aceste provocări. Întreprinderile moderne se confruntă permanent cu noi provocări, de la nivelul funcțiilor de bază în domeniul securitatii cibernetice, cum ar fi gestionarea incidentelor, până la riscuri digitale legate de confidențialitate, terțe parti, rezistenta la riscuri în afaceri și altele. Aceste organizații trebuie să înțeleagă rapid și cu exactitate capacitatea lor de atenuare a riscului și apoi să creeze și să implementeze un plan pentru creșterea maturității și reducerea riscului.

Pentru a ajuta organizațiile să evalueze și să gestioneze categoriile critice de risc digital, RSA prezintă un set de modele de maturitate a riscurilor specifice, cu impact ridicat de securitate, riscuri care afectează organizațiile. Aceste modele, dezvoltate la nivelul  unor medii complexe de afaceri și tehnologie, sunt concepute pentru a ajuta întreprinderile să își evalueze capacitățile și să traseze o cale de urmat. Deoarece organizațiile încearcă să tina pasul evolutia tehnologiei, transformându-și mediile IT și forța de muncă pentru a concura mai bine pe piețele lor, trebuie să-și transforme strategiile de securitate în paralel. Migrația care include și se bazează tot mai mult pe platforme cloud, mobile și IoT schimbă drastic și extinde suprafața atacului. Amenințările cibernetice se accelerează, provocând un risc mult mai mare pentru organizații decât până acum. În plus, riscuri mai mari au dus la o presiune mai mare a reglementării și la o cerere de conformitate continuă. Organizațiile din acest mediu necesită programe de securitate moderne, rezistente, adaptabile și unificate pentru a răspunde noilor cerințe .

*Rivest-Shamir-Adleman (RSA) este un algoritm de criptare cu cheie publică, o pereche de numere (e, n), aplicat pe valori întregi, cu operații algebrice de ridicare la puterea e și reducere modulo n a rezultatului. Componenta n a cheii de criptare, dedusă ca produs de două numere prime, trebuie să

 

Vă invitam sa citiţi tot articolul accesând urmâtoarele link-uri :

Sursa:

https://www.rsa.com/en-us/index

https://www.mckinsey.com/business-functions/risk/our-insights/digital-risk-transforming-risk-management-for-the-2020s

https://www.digitalshadows.com/blog-and-research/managing-digital-risk-4-steps-to-take/

 

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *