Modul în care Biserica Ortodoxă Româna absoarbe bani publici: Investigație marca Recorder

15 octombrie 2021
Bază de date

Dan Mihai

Ultimul reportaj al publicației Recorder a dezvăluit modul în care Biserica Ortodoxă Română primește anual zeci de milioane de euro din bugetul de stat, cheltuind-ui după reguli proprii aflate în afara oricărui mecanism de control. Totul se întâmplă în cadrul unei structuri foarte bine organizată, bazată pe relații și favoruri, unde licitațiile sunt câștigate de firme de construcții „aliate” ale bisericii, de multe ori la conducerea acestora aflându-se personalități politice și influente. Tot acest sistem este bine coordonat de Patriarhul Daniel, poreclit „Marele Alb” de către persoanele din interiorul cercului său, fiecare mișcare putând fi aprobată numai prin „binecuvântarea”sa.

Patriarhul Daniel este, fără îndoială, un manager excepțional al unei afaceri ce poate fi considerată ca fiind una din cele mai mari din România: Biserica Ortodoxă Română (BOR). De la numirea sa în funcție în 2008 până în prezent, Biserica a trecut printr-un amplu proces de reorganizare sub îndrumarea lui, care a ajutat-o să își sporească averea în mod semnificativ. Astfel, proprietățile Patriarhiei au crescut în ultimii 12 ani de aproximativ 80 de ori, de la 10 milioane la 820 milioane de lei (€165 mil.), veniturile anuale ale acesteia crescând și ele de patru ori, pâna la 112 milioane de lei (€22 mil.). În plus, episcopiile, arhiepiscopiile și mitropoliile adună venituri anuale de peste 590 milioane de lei (€119 mil.), sumă la care se adaugă și veniturile despre care nu există date exacte ale miilor de biserici și mânăstiri. Deasemenea, din 2008 până acum, aproximativ 1.3 miliarde de lei(€262 mil.) au fost alocați bisericilor numai în București. Această creștere semnificativă se bazează pe o politică internă impusă în mandatul Partiarhului Daniel și susținută printr-o rețea de oameni poltici influenți: aceea că biserica trebuie să absoarbă cât mai mulți bani publici.

Modul de operare

Ancheta a fost desfășurată sub acoperire de către jurnalistul Victor Ilie, care a jucat rolul lui Gabriel Petrescu, reprezentant al unei firme de consultanță de accesare a fondurilor europene cu conexiuni la noua conducere politică. Acesta a contactat oameni importanți din rețeaua de influență a bisericii, pretinzând că ar dori să o ajute în accesarea fondurilor europene. Ulterior, acești oameni i-au dezvăluit, pe rând, mecanismul complex care biserica accesează și cheltuie fondurile statului după bunul plac. În primă instanță, jurnalistul sub acoperire l-a contactat pe Lazăr Neacșu, un membru al Consiliului Local București și al Adunării Naționale Bisericești. Acesta era un om de încredere al bisericii care se folosea de influența sa politică pentru a trage diverse pârghii prin care asigura instituției religioase un venit constant provenit din bugetele locale. Mulțumit de ideea accesării fondurilor europene, politicianul a aranjat o întâlnire între jurnalist și niște oameni apropiați din cercul patriarhului Daniel, precum vicarul Aurel Mihai și Mircea Podoleanu, consilier coordonator al patriarhului. Aceștia au discutat despre modul în care biserica urma să primească fondurile și să le cheltuiască în regim propriu.  Mai departe, vicarul a aranjat o întâlnire între jurnalist și un prieten de-al său, afaceristul Marian Iorga, pentru a discuta o posibilă colaborare pentru accesarea fondurilor. Afaceristul deținea contracte cu mai multe situri bisericești, dezvăluind modul prin care realizează constatarea și depune la instituțiile statului cererea de fonduri destinate realizării proiectului.

Descoperirile

Ancheta a dezvăluit, în primul rând, structura BOR de accesare și cheltuire a banilor publici, dar și traseul pe care aceștia îl parcurg. În vârful piramidei se află însuși Patriarhul Daniel, poreclit „Marele Alb” de către apropiați, care dirijează toate operațiunile prin intermediul „binecuvântării” sale. Acesta se află în contact direct doar cu un cerc restrâns de personaje bisericești, precum vicarul Aurel Mihai, cu rolul de a înreține legătura dintre patriarh și diverși oameni politici. Mai departe, oamenii politici, precum consilierul Lazăr Neacșu, sunt responsabili pentru dirijarea fondurilor către biserică, aceștia folosindu-și influența pentru a accesa bugetele locale în vederea construcției sau renovării siturilor bisericești . După accesarea fondurilor, licitațiile pentru lucrările de construcție sau renovare sunt câștigate exclusiv de firme ale unor oameni de afaceri apropiați de celelalte persoane din strucutră, precum Marian Iorga. Pe lângă profitul legal provenit din realizarea lucrării, acești oameni de afaceri se aleg și cu profituri ilegale pe care le pot împarți ulterior cu restul oamenilor din structură, acestea fiind provenite din costuri umflate ale materialelor și manoperei cu până la zeci de ori mai mari decât prețul pieței.

O altă dezvăluire a anchetei o reprezintă modalitățile aflate dincolo de limita legii prin care este posibil acest proces. Din punct de vedere legal, biserica ar trebui să realizeze din fondurile proprii, cu ajutorul unor specialiști, un dosar de constatare care să ateste nevoia de reparații, împreună cu o fișă a proiectului și precizarea cheltuielilor. După trimiterea dosarului către o instituție a statului și primirea banilor banilor, biserica ar trebui să ia din nou contact cu o firmă de construcții pentru realizarea lucrării. În realitate, biserica nu cheltuiește niciun ban din bugetul propriu și nici nu depune vreun dosar, o firmă a unui om de afaceri desemnat ocupându-se de aceste aspecte din cheltuielile proprii. După estimarea cheltuielilor acesta trimite dosarul către instituția statului, urmând să primească fondurile cerute pentru realizarea lucrării. Practic, omul de afaceri are libertate deplină asupra banilor publici ceruți, putând astfel să încaseze sume pe manoperă și materiale de zeci de ori mai umflate decât prețurile pieței. În plus, contractele pentru realizarea lucrărilor ar trebui să fie câștigate prin intermediul unor licitații publice și accesibile tuturor. În schimb, acestea sunt organizate prin intermediul ziarului „Lumina”, publicat exclusiv în cadrul lăcașelor bisericești. Astfel, câștigarea licitațiilor este asigurată doar firmelor desemnate ale apropiaților structurii BOR.

Urmările

Investigația a fost prezentată într-un documetar de 50 de minute publicat pe contul de Youtube al publicației Recorder. În scurt timp, documentarul a stârnit internesul publicului și a atras atenția organelor de control, acesta adunând peste 2 milioane de vizionări și ajungând pe locul 1 în secțiunea de trending a platformei la 3 zile după postarea acestuia. În urma investigației derulate în regim propriu de către publicația Recorder, Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat și a deschis un dosar penal intitulat „Marele Alb” pentru anchetarea faptelor prezentate. Deasemenea, politicianul vizat în documentar, Lazăr Neacșu, a demisionat din partidul politic din care făcea parte și din Consiliul General al Municipiului București, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București.

Sursa: Recorder

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *