Pilonul ll de pensii înregistrează pierderi de 6,4%

30 mai 2022

Având în vedere creșterea generalizată a prețurilor energiei, carburantului și alimentelor, ca urmare a conflictului din Ucraina, o lovitură majoră apare în viața economică a cetățenilor: scăderea economiilor pentru bătrânețe pentru aproape 8 milioane de români.

Rata inflației în Uniunea Europeană este într-o continuă creștere, atingând un prag de 8,1% în luna aprilie. Datele publicate arată că România se află pe locul 6 în clasamentul țărilor membre UE cu cea mai ridicată rată a inflației, aceasta atingând un procent de 11,7%, fiind considerată cea mai ridicata inflație din ultimii 18 ani.

România trece printr-un moment de cotitură în ceea ce privește sistemul de pensii. Intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare care să asigure sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului ll, a reprezentat și majorarea cu un punct procentual a contribuțiilor la fondurile private de pensii.

Potrivit ultimelor date, o scădere medie de 6,4% a fost înregistrată în ultimul an de către fodurile de pensii Pilon ll. Scăderile valorii unitare a activului net au fost înregistrate de la minus 8% pentru NN Pensii, până la 5% pentru Metropolitan Life Pensii Private. Cu toate acestea, salariații români au contribuit lunar la aceste fonduri de pensii.

Există o expunere de aproximativ 60% pe titluri de stat, iar deprecierea acestor instrumente este accelerată în contextual scumpirilor actuale. Indicele titlurilor de stat emise de MFP are minus 8,5% pe fondul randamentelor în creștere cerute de investitori. În același timp, principalul indice al Bursei de la București, care reflectă și dividentele, are minus 2,5%, potrivit BVB.

În același timp, Guvernul urmeaza să aprobe retragerea României din cele două bănci rusești, Banca Internațională de Investiții (BII), preum și din Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE). Impactul financiar suportat de guvern, ca urmare a retragerii din aceste două bănci, se va ridica la peste 40 de milioane de euro. Acest fapt afectează fondurile de pensii private, care au o expunere majoră de aproximativ 273 de milioane de euro în obligațiuni ale BII.

În acest context, trebuie amintit că un pachet de măsuri sociale și economice, în valoare de 1,1 miliarde de euro, a fost lansat de către Guvern. Între aceste măsuri se numără și un sprijin unic de 700 de lei pentru vârstnicii cu pensii sub 2.000 de lei, precum și amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cei care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor din ultima perioadă.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *