Proteste violente în Europa împotriva măsurilor de carantinare

24 noiembrie 2021

După o plafonare cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 pe timpul verii, acestea au început să crească brusc din luna septembrie în majoritatea țărilor europene. În unele țări, numărul cazurilor de infectare raportat la suta de mii de locuitori au crescut chiar și de 5-6 ori față de numărul cazurilor din vară. Din această cauză, guvernele au fost nevoite să înasprească măsurile împtoriva COVID-19 și să încurajeze vaccinarea, astfel introducând măsuri noi de carantinare și restricționarea accesului populației nevaccinate în locurile publice. Controversa din jurul subiectului vaccinări combinată cu constrângerea populației în acest sens prin noi măsuri și restricționare de libertăți a condus la organizarea de proteste și demonstrații stradale violente în toată Europa.

Zeci de mii de olandezi nu au mai rezistat unui nou val de restricții și au ieșit în stradă să protesteze împotriva acestora. În majoritatea orașelor mari din Olanda s-au desfășurat proteste pașnice și controlate, însă în alte părți acestea s-au transformat rapid în unele violente, astfel unele străzi din Rotterdam sau Haga fiind demne de a fi numite reprezentări ale unui război civil. Se presupune că celule ale unor grupuri de extremă dreaptă au dat start atacurilor, folosind materiale pirotehnice și instigând restul populației la violență. Pe lângă materiale explozive de intensitate mare, unii protestatari au aruncat cu pietre și alte obiecte voluminoase atât în vitrinele magazinelor, geamurile caselor și ale mașinilor, cât și în organele de poliție. Deasemenea, au fost prezente și cazuri de mașini incendiate și focuri în plină stradă în care erau aruncate diferite obiecte precum paleți, biciclete și scutere.

Deși protestele din Haga au fost de o intensitate mai scăzută comparativ cu cele din Rotterdam, au fost înregistrate cinci cazuri de ofițeri de poliție răniți, dintre care unul foarte grav, și 19 persoane arestate. În Rotterdam, 51 de persoane au fost arestate, iar prezența organelor de ordine a fost mult mai ridicată. Polițiști din toată țara împreună cu trupe special pregătite pentru proteste s-au mobilizat în orașul olandez pentru a restabili pacea pe străzi. Pe străzile din Rotterdam au fost trase și focuri de armă în urma cărora au fost rănite două persoane, o investigație urmând să stabilească dacă acestea au fost trase de poliție sau de infractori. În alte orașe precum Amsterdam și Breda protestele s-au desfășurat pașnic, unele dintre ele fiind chiar anulate de către protestatari din cauza violențelor din alte orașe.

În Austria situația arată asemănator. Peste 40 000 de oameni au ieșit pe străzile din Viena pentru a protesta introducerea unor noi restricții și reguli de carantinare. În plus, Austria a anunțat că vaccinarea va fi obligatorie de anul viitor, aceasta fiind printre primele țări din lume care impun asta. În ciuda numărului ridicat de protestatari, polițiștii au dat amenzi riguroase pentru nepurtarea măștii, aceștia oprindu-se într-un final din cauza tensiunii crescute a mulțimii. Unii dintre protestatari au devenit violenți, aruncând cu obiecte și artificii în forțele de ordine, polițiștii fiind nevoiți să folosească spray cu piper pentru a controla situația. În alte orașe europene. Alte proteste s-au desfășurat și în Zagreb, capitala Croației, unde peste 15 000 de oameni au fost prezenți în stradă pentru a-și exprima dezacordul vizavi de noile regulamente.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *