Provocări referitoare la aplicarea ISA-urilor în auditurile entităților mai puțin complexe

04 iulie 2019

IAASB (Internaţional Auditing and Assurance Standards Board ) încearcă să înțeleagă în continuare provocările utilizării ISA în auditurile entităților mai puțin complexe (Less Complex Entities LCE) și opiniile cu privire la posibilele acțiuni de soluționare a acestor provocări. Răspunde solicitării la nivel global cu privire la problemele legate de complexitatea, lungimea, înțelegerea, scalabilitatea și proporționalitatea utilizării  standardelor internaționale de audit. IAASB împreună cu alţi experţi in domeniu, analizează modul în care ar putea sprijini în continuare auditorii care lucrează în medii din ce în ce mai evaluate. 

Comitetul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a organizat, in perioada 16-17 mai la Paris, o conferință care a avut ca temă provocările legate de entitățile mai puțin complexe (LCE). Prima zi s-a axat pe auditul LCE, iar a doua zi a fost dedicată eticii și managementului calității. În ceea ce privește auditul LCE, subiectele discutate au fost în special legate de:  valoarea adăugată a auditului, inițiative naționale în anumite țări care urmăresc să se ocupe de auditul IMM / LCE, cauzele principale ale provocărilor legate de utilizarea Standardelor Internaționale de Audit (ISA) în auditurile LCE și posibilele acțiuni ale IAASB de a acoperi cat mai bine si a reglementa aceste audituri.

IAASB caută opiniile privind calea de urmat în ceea ce privește auditurile LCE – termenul limită de depunere a răspunsurilor este 12 septembrie 2019. Accountancy Europe va răspunde cu sprijinul experților pentru a dezvolta publicația care sa aibă ca obiectiv  simplificarea standardelor de audit pentru entitățile mici. În plus, IAASB intenționează să emită în scurt timp un studiu în paralel cu consultarea. Obiectivul său este de a obține feedback de la părțile interesate care nu sunt respondenții obișnuiți la consultările IAASB. Există un angajament din partea IAASB de a fi deschisă în găsirea unei modalități de a face față auditurilor LCE. Văzând că țările vin cu soluții diferite la nivel național, IAASB a devenit conștient de urgența de a acționa. Prin urmare, există și un angajament de a standardiza şi de a veni cu soluţii concrete in acest sens, la Paris peste doi ani.

’’ Entitățile mai mici au o contribuție importantă in economia mondială, iar cantitativ majoritatea auditurilor la nivel global sunt audituri ale entităților mai mici. Provocările în curs, legate de complexitate și dificultățile legate de aplicarea standardelor internaționale (ISA), cu care se confruntă cei care auditează entități mai mici, este un domeniu de o importanță deosebită pentru Consiliu și pentru mine personal. De asemenea, trebuie sa avem in vedere nevoile pieţei , dar totodată  să avem grijă ca orice schimbare să nu reducă robustețea standardelor de audit existente, afectând astfel calitatea auditului. Nu se va rezolvă atât de ușor și va fi nevoie de timp, dar suntem foarte conștienți de faptul că trebuie făcute eforturi pentru a menține standardele ISA relevante pentru acele LCE care efectuează auditul,  spune “Prof. Arnold Schilder IAASB Chairman.

Ce înțelegem printr-o „entitate mai puțin complexă” (LCE) și de ce folosim acestă denumire si nu folosim denumirea de „o entitate mică și mijlocie” (SME)?. „Entități mai mici”, sunt entitătile care indeplinesc una sau mai multe caracteristici calitative care ar putea fi atribuite unei LCE, cum ar fi: Concentrarea proprietății și a managementului într-un număr mic de persoane (adesea o singură persoană, fie o persoană fizică, fie o altă persoana juridica care deține capital social sau drepturi de vot, cu condiția ca acesta să dețină informații relevante si una sau mai multe din urmatoarele caracteristici :

  • Tranzacții simple;
  • Înregistrări simple;
  • Câteva produse sau servicii;
  • Puține controale interne;
  • Puține niveluri ierarhice care să acopere toate controalele interne;
  • Puține persoane angajate, multe dintre ele având  mai multe indatoriri si responsabilități .

Aceste caracteristici calitative nu sunt exhaustive. Avand in vedere criteriile calitative amintite mai sus, IAASB solicită  opinii ale respondenților cu privire la modul cel mai adecvat de a descrie LCE .

Vă invităm sa citiţi mai mult accesând următoarele link-uri:

Surse:

 

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *