Pericolele chimice din hrana noastra, politica UE in materie de siguranta alimentara

27 mai 2019

Siguranța alimentară este o prioritate majoră pentru UE și afectează toți cetățenii. Uniunea Europeană urmărește să își protejeze cetățenii de pericolele care pot fi prezente în produsele alimentare. Potrivit unui nou raport al Curții de Conturi Europene, deși sistemul UE de protecție a consumatorilor împotriva pericolelor chimice din produsele alimentare este bine fundamentat și se bucură de respect la nivel mondial, acesta este în prezent suprasolicitat. Statele membre nu au capacitatea de a implementa pe deplin sistemul. Curtea de Conturi Europeana, a verificat dacă modelul de siguranță alimentară al UE, în special în ceea ce privește pericolele chimice, este bine fundamentat și implementat. Potrivit constatărilor Curții, modelul este bine fundamentat, este respectat la nivel mondial și cetățenii europeni se bucură de unul dintre cele mai ridicate niveluri de asigurare din lume cu privire la siguranța hranei pe care o consumă.

Curtea a constatat însă că modelul de siguranță alimentară al UE este în prezent sub presiune și se confruntă cu anumite provocări. Curtea a adresat Comisiei o serie de recomandări cu privire la modul în care pot fi abordate aceste provocări și la posibilitățile de îmbunătățire a funcționării modelului de siguranță alimentară.

Referinte :
https://www.eca.europa.eu/ro/Pages/DocItem.aspx?did=48864
Raportul special- Raportul special nr. 02/2019: Pericolele chimice din hrana noastră: politica UE în materie de siguranță alimentară ne protejează, dar se confruntă cu provocări

Imagine : https://www.eca.europa.eu/ro/Pages/DocItem.aspx?did=48864

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *