Regiunea Mării Negre, un punct strategic de importanță geopolitică

14 septembrie 2022
Bază de date

Regiunea Mării Negre devine „o miză mai mare ca oricând” din perspectivă geopolitică, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, prezent la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum. 

James Carafano, vicepreședintele Fundației Heritage, a declarat în ianuarie 2022 faptul că România se află într-un punct de inflexiune, într-o zonă de importanţă strategică. „Regiunea Mării Negre este importantă într-o serie de moduri diferite. Este un centru de tranzit energetic. Este esențială pentru securitatea colectivă a comunității transatlantice pentru că literalmente este balamaua securității la frontiera NATO. Este o potențială cale de influență dinspre Rusia, o cale potenţială intrare dinspre China. Vreau să spun că sunteţi „blestemaţi” să trăiţi într-o parte importantă a lumii. Și cred că oamenii își dau seama de asta. ”, a declarat James Carafano.

Black Sea and Balkans Security Forum este organizat de New Strategy Center, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO şi în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe. Lucrările acestuia se desfăşoară la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară. Premierul participă la prima sesiune, dedicată războiului din Ucraina şi provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor. Cea de-a șasea ediție Black Sea and Balkans Security Forum va avea loc în perioada 2-3 septembrie 2022, la București. Ediția din 2021 a Forumului a fost una plină de evenimente. Acum ne confruntăm cu ceva de neconceput: un război deplin în inima Europei, de o amploare și o ferocitate fără precedent de la al Doilea Război Mondial. Acțiunile Federației Ruse împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și atrocitățile dovedite împotriva civililor și crimele de război comise reprezintă, nu numai încălcări flagrante ale dreptului internațional și ale standardelor acceptate de comportament civilizat al statelor, dar reprezintă și o amenințare directă la adresa securității și stabilității europene, cu repercusiuni grave la nivel mondial. În timp ce la mai bine de jumătate de an de război, forțele armate ucrainene și populația din teritoriile ocupate au rezistat cu succes în fața invadatorilor, situația militară de pe teren este încă fluidă și se poate dezvolta în moduri imprevizibile. Între timp, unele dintre consecințele războiului din Ucraina sunt resimțite în alte părți ale globului, perturbând lanțurile de aprovizionare, ridicând costul energiei, alimentează inflația, pun în pericol securitatea alimentară în special în țările dependente de importuri din Africa și Asia. și care afectează redresarea economică post-pandemie.

„Regiunea Mării Negre devine acum o miză mai mare ca oricând, nu doar în sensul clasic, militar, al securităţii, cât mai ales din perspectivă largă, geopolitică. Aceasta are implicaţii pe multiple planuri: securitate, energie, siguranţa lanţurilor de aprovizionare, infrastructură, interconectivitate, securitate cibernetică. În aceste domenii consacrarea acestei regiuni în strategii naţionale aliate sau ale UE se justifică şi se reflectă în modul cel mai concret. Securitatea maritimă se concentrează pe libertatea de circulaţie şi de navigaţie şi libertatea comerţului, pe care trebuie să le apărăm şi în situaţii speciale, precum cele din perioadele de război” a spus premierul Nicolae Ciucă vineri. Astfel, Marea Neagră are o importanță în protejarea flancurilor estic şi sudic ale NATO. Ea reprezintă un spațiu unde NATO se află în situație de rivalitate cu Rusia. Rusia poate  perturba navigaţia, poate crea probleme României în perimetrul zonelor ei economice exclusive, unde sunt resurse energetice, poate bloca accesul în Odesa.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *