România, printre cele mai rapide viteze de internet din lume

04 februarie 2023

România este recunoscută pe plan global pentru o infrastructură bine dezvoltată în ceea ce privește accesul la internet, fapt ce reflectă viteze mari de navigare dar și o conexiune stabilă. Conform datelor afișate pe celebrul site de verificare al vitezei de internet, Ookla.com, pentru al doilea an consecutiv România își păstrează poziția din top 10, ocupând chiar locul 10. Cu toate acestea, potențialul tehnologic oferit de această viteză nu este folosit la maxim, România aflându-se totodată și printre țările cu cel mai mic grad de digitalizare din Europa.

Studiul realizat de Ookla.com, compania care deţine site-ul speedtest.net, cel mai folosit serviciu de testare a conexiunilor la internet, a analizat conexiunile pe parcursul a 12 luni, în perioada noiembrie 2021 – noiembrie 2022. Conform sursei citate, printre cele mai rapide conexiuni de internet din lume se află Chile, cu 216,23 Mbps, urmată de China cu 214,23 Mbps și mai apoi de Singapore ce a înregistrat 214,23 Mbps. Pe parcursul anului, primele 10 clasate pentru cea mai rapidă conexiune fixă ​​au rămas relativ aceleași, doar că țările concurente fie au urcat în clasament, fie au coborât. Doar Spania a fost înlocuită din top 10 cu Emiratele Arabe. China a sărit patru locuri de pe locul șase (în 2021) pe locul doi (pe 2022), îmbunătățindu-și viteza medie de descărcare de la 146,62 Mbps la 214,58 Mbps. De remarcat este faptul că actualul loc zece al României din 2022 (cu o viteză de 170,25 Mbps), ar fi ocupat locul patru în 2021, dovadă a îmbunătățirii constante a infrastructurii din țara noastră. Înainte de a găzdui Cupa Mondială FIFA 2022, Qatar a ajuns pe primul loc în clasamentul Speedtest, cu o viteză medie de descărcare de 176,18 Mbps în noiembrie 2022, de la doar 98,10 Mbps în noiembrie 2021, lucru ce implică o mărire uimitoare a benzii de 80%. Următoarea clasată, Emiratele Arabe, ajungând la 139,41 Mbps, menținându-și viteza cu care ieșise pe locul 1 în 2021.

Referitor la internetul mobil, din cele 17 țări care apar fie în top 10 în topul indicelui global Speedtest în bandă largă fixă, fie pe mobil în noiembrie 2021, cu China, Danemarca și Emiratele Arabe Unite. care apar pe ambele liste — toți, cu excepția Monaco, au îndeplinit pragul statistic pentru a fi inclus pentru a analiza performanța globală fixă ​​și mobilă. Privind la celelalte 16 țări, majoritatea țărilor de pe ambele liste au avut rezultate relativ bune față de mediana globală atât pentru telefonie fixă, cât și pentru mobil. Trei țări au avut o performanță scăzută mediană globală: Brunei și Bulgaria pentru fix și Chile pentru mobil. Thailanda a avut performanțe aproximativ la mediana globală pentru mobil, la fel ca și România.

Dintre cele 17 țări care au apărut fie în topul 10 al celor mai rapide rețele fixe în bandă largă, fie în cel al rețelelor mobile Speedtest în luna noiembrie 2021, China, Danemarca și Emiratele Arabe Unite se află pe ambele liste. Toate cele 17 țări, cu excepția Monaco, au atins pragul statistic pentru a fi incluse pentru analiza performanței globale a rețelelor fixe și mobile. Referitor la celelalte 16 țări rămase, aproape toate de pe ambele liste au avut performanțe relativ bune față de mediana globală atât pentru fix, cât și pentru mobil. Trei țări au înregistrat performanțe inferioare medianei globale: Brunei și Bulgaria pentru telefonia fixă și Chile pentru telefonia mobilă. Thailanda a înregistrat de-asemenea o performanță aproximativ egală cu mediana globală pentru telefonia mobilă, la fel ca și România. Pe măsură ce tehnologia avansează iar rețelele de comunicații sunt îmbunătățite, mai ales referitor la tehnologia 5G, analiștii din domeniu se așteaptă ca cifrele prezentate anterior să crească constant. De asemenea sunt așteptate și modificări asupra topului 10 care va rămâne unul dinamic.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *