RuAssets – Motor de căutare pentru depistarea activelor rusești

07 aprilie 2022
Bază de date

Compania ucraineană YouControl a lansat un instrument online internațional pentru verificarea legăturilor dintre entitățile juridice și persoanele fizice cu active din Rusia și Belarus. Platforma RuAssets cercetează afilierea companiilor și a persoanelor din diferite părți ale lumii cu personalități publice naționale din Rusia și Belarus cu scopul de a le îngheța conturile și de a le confisca bunurile. Platforma poate cerceta, de asemenea, și legături din cadrul țărilor CIS și alerte cu privire la conexiuni cu persoane aflate sub sancțiuni, teroriști și propagandiști.

În această perioadă, atât statele lumii cât și marile corporații internaționale își exprimă dezacordul total cu privire la acțiunile Rusiei prin sancționarea acesteia pe mai multe planuri. Deasemenea, acestea își declară susținerea față de Ucraina în lupta pentru democrație și suveranitate prin oferirea diverselor ajutoare. Astfel, echipa YouControl contribuie în această luptă cu ceea ce știu ei să facă cel mai bine, anume crearea de instrumente pentru colectarea, filtrarea și analizarea informațiilor open-source. RuAssets este un astfel de instrument, conceput pentru a-i expune pe cei responsabili de ocuparea Ucrainei și pentru a demonstra întregii lumi consecințele cooperării cu întreprinderile legate de Rusia sau Belarus. La urma urmei, o astfel de cooperare reprezintă un pericol semnificativ pentru companii: sancțiuni și alte riscuri financiare, operaționale și reputaționale. În plus, refuzul comunității internaționale de a coopera cu aceste țări ar accelera prăbușirea companiilor care finanțează războiul împotriva Ucrainei. Astfel, agresorii vor fi izolați din punct de vedere economic de restul lumii.

Caracteristici

Printre caracteristicile instrumentului online RuAssets se numără:

  • Identificarea chiar și a celor mai ascunse conexiuni ale companiilor și persoanelor fizice cu Rusia și Belarus prin lanțuri de intermediari. Astfel, în cazul în care o persoană se află în contact, chiar și indirect, prin rude, muncă sau puteri oficiale, instrumentul va arăta legătura ca un posibil factor de risc.
  • Deținerea celei mai mai complete și complexe liste a persoanelor expuse politic (PEP) din Rusia și Belarus, informații adunate din peste 100 de surse.
  • Analizarea datelor din registrele oficiale ale proprietarilor și beneficiarilor de afaceri din țările CIS și Europa (15+ țări).
  • Verificarea persoanelor fizice și juridice în peste 50 de liste internaționale de sancțiuni;
  • Oferirea de alerte către legături cu teroriști și propagandiști (registre penale, lista forțelor de ordine rusești).
  • Actualizarea zilnică a datelor în conformitate cu modificările din registre și liste.
  • Actualizări regulate: produsul este îmbunătățit constant, se adaugă noi surse de date.

Cui îi este adresat instrumentul

Instrumentul RuAssets poate fi util profesioniștilor din mai multe industrii și cu diverse scopuri, printre care:

  • Forțelor de ordine, acestea putând utiliza instrumentul pentru detectarea activelor rusești și belaruse din afara țărilor de origine și, ulterior, luând o decizie asupra imobilizării/confiscării sau excluderii acestora.
  • Managerilor de conformitate, profesioniștii AML și KYC pot verifica contrapărțile noi sau deja existente pentru afilierea lor cu companii și persoane fizice din Rusia și Belarus, companii sub sancțiuni și PEP pentru a decide dacă să coopereze cu aceștia pe baza unor informații complete și de încredere.
  • Jurnaliștilor și anchetatorilor independenți ce pot folosi instumentul pentru verificarea faptelor, căutarea exactă de date și efectuarea de investigații și cercetări analitice.
  • Angajatorilor, specialiștilor în HR și recrutorilor ce îl pot folosi pentru verificarea rapidă a persoanelor pentru a lua o decizie privind angajarea.

Instrumentul RuAssets poate fi folosit în mod gratuit de către jurnaliștii și reprezentanții autorizați ai autorităților naționale și ale forțelor de ordine din Ucraina.

Mod de funcționare

După înregistrare și autentificare pe pagina principală RuAssets, introduceți numele companiei în caseta de căutare, putând adăuga și ID-ul acesteia pentru o căutare mai precisă. Pentru a verifica o persoană, introduceți numele complet, având posibilitatea să includeți și numărul de identificare a contribuabilului pentru a rafina căutarea. Sistemul va afișa rezultatele căutării care includ toate informațiile disponibile despre persoana sau compania solicitată. Apăsând butonul „Find connections” instrumentul va crea un raport, în care veți putea vedea entitățile cu care persoana este conectată, prin ce compani, în ce moduri și ce riscuri pot prezintă aceste conexiuni pentru dumneavoastră. Puteți observa un ghid video mai detaliat accesând acest link.

Deasemenea, puteți testa gratuit instrumentul RuAssets, după completarea unui formular pe site-ul ruassets.com. Administratorii platformei vă vor contacta pentru a stabili mai multe detalii.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *