Sondajul Eurobarometru arată percepții pozitive cu privire la economie și la calitatea vieții în regiunile UE

25 martie 2024

Comisia a publicat astăzi un sondaj Eurobarometru Flash realizat la nivel regional, care arată că cetățenii UE au o opinie pozitivă în ceea ce privește situația economică și calitatea vieții din regiunile lor. Peste opt din zece europeni (82 %) afirmă că, în regiunile lor, calitatea vieții este bună. În același timp, 65 % dintre europeni declară că situația actuală a economiei din regiunile lor este bună. Ca tendință generală, europenii consideră că cele mai importante probleme cu care se confruntă regiunile lor în prezent sunt costul vieții (31 %), situația economică și șomajul (26 %) și sănătatea (26 %). Acestea sunt urmate de locuințe (20 %), de mediu și schimbările climatice (19 %) și de sistemul educațional (18 %).

În același timp, ei identifică economia, justiția socială și locurile de muncă (29 %) ca fiind una dintre cele mai importante dimensiuni ale viitorului Europei, urmate de schimbările climatice și de mediu (24 %), de educație, cultură, tineret și sport (24 %), de democrație, valori, drepturi și de statul de drept (21 %), de sănătate (21 %), de securitate și apărare UE (20 %) și, în fine, de migrație (19 %).

Încrederea în autoritățile locale și regionale rămâne mare, la fel ca încrederea în UE. 58 % dintre respondenți tind să aibă încredere în autoritățile regionale și locale, în timp ce 38 % se situează la polul opus. Aceleași proporții sunt observate și în ceea ce privește încrederea în UE.

Majoritatea europenilor continuă să dea dovadă de optimism. 66 % dintre aceștia sunt optimiști în ceea ce privește viitorul regiunii lor, în timp ce 32 % nu împărtășesc acest sentiment. Totodată, 55 % sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE, în timp ce 42 % își manifestă pesimismul în această chestiune.

Sondajul arată, în plus, că majoritatea europenilor (47 %) continuă să aibă o imagine pozitivă despre UE, în timp ce 21 % au o imagine negativă, iar 30 % au o imagine neutră.

Context

Sondajul Eurobarometru Flash intitulat „Opinia publică în regiunile UE” se desfășoară la nivel regional o dată la trei ani și oferă o imagine detaliată a opiniei cetățenilor europeni. Această ediție s-a desfășurat în perioada 11 ianuarie – 15 februarie 2024. Au fost efectuate 62 091 de interviuri prin telefon, în 194 de regiuni.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *