Specialiștii în managementul riscului țin cont de toate implicațiile Brexitului?

10 iulie 2019
Bază de date

Trebuie să înțelegem ce impact va avea Brexitul, asupra viitorului, în sensul cel mai larg, susține Jonathan Blackhurst, director, șef al managementului riscurilor la Compania Capita UK *. Există două niveluri pe care managerii de risc ar trebui să le aibă în vedere: Primul nivel privește Brexitul „ca un singur eveniment”. Cu alte cuvinte, modul în care plecarea Regatului Unit din UE va afecta mediul de funcționare al unei organizații. Vor fi expuși la perturbări în cazul unui scenariu fără acord? Care vor fi consecințele, restricțiile asupra libertății de mișcare? Lanțul de aprovizionare este vulnerabil la întârzieri?. Acestea sunt întrebări pe care managerii le-ar fi abordat de când a avut loc referendumul în 2016. „În general, cred că comunitatea de risc este destul de pregătită pe acest front”, remarcă dl Blackhurst. „Întrebați managerii de risc, care sunt riscurile identificate in acest sens și aceștia iți vor spune riscurile principale și planurile pe care le au pentru a le atenua.”

Cel de-al doilea nivel este, însă, mai provocator – și, cu siguranță, mai nebulos. Se referă la impactul mai larg pe care îl va avea Brexitul asupra unei organizații, inclusiv asupra marilor probleme legate de schimbările sociale, economice și politice.

„Brexit nu este un eveniment izolat”, explică dl Blackhurst. „Trebuie să ne gândim și să înțelegem ce a cauzat Brexitul, de ce suntem aici și cum ne poate influența viitorul în sensul cel mai larg. Brexitul este, în multe privințe, întruchiparea instabilității politice, sociale și de reglementare și va provoca mult mai multe perturbări, imediat în ziua când vom părăsi UE „. Specialiștii in managementul riscului și organizațiile în ansamblu, nu fac suficient pentru a lua in considerație toate consecințele Brexitului, crede el. „Cred că managerii de risc pot fi acuzați că au o viziune limitată, ei s-au concentrat prea mult pe impactul pe care o sa-l aibă Brexitul asupra organizației și pe prima zi după plecarea noastră. Vor exista consecințe mai mari, cum ar fi protecționismul potențial și tendințele sociale care au implicații politice „.

Brexitul este un declanșator al schimbărilor masive

Pentru Capita, Brexitul este un „risc gestionat”, spune dl Blackhurst. S-a creat un grup de conducere, supravegheat de comitetul de risc, pentru a înțelege riscurile legate de Brexit. Una dintre primele lecții pe care le-au învățat este că orice grup de lucru Brexit are nevoie de putere de decizie. „Am început cu nivelul de jos al conducerii (administrativ) , iar deciziile luate nu au fost urmate, așa că am creat un grup de lucru cu mai mulți decidenți, trei niveluri, începând de la bord. ”

Cel mai mare risc „principal” al acestuia este expertiza, experiența și bunăstarea personalului, spune dl Blackhurst. Compania are 70 000 de angajați în Marea Britanie pentru a-și furniza serviciile, dintre care mulți sunt lucrători din UE. „Am recunoscut public îngrijorarea noastră cu privire la incertitudinea pe care Brexitul o va aduce la această demografie”, explică dl Blackhurst.

Cu toate acestea, recunoaștem că abordarea impactului mai larg al Brexitului ce a presupus implicarea mai multor factori de decizie, cel de-al doilea nivel, a fost mai dificilă. „Nu cred că am făcut destul pentru a avea o imagine de ansamblu. De exemplu, un risc cheie pentru Capita este într-adevăr o economie care se deteriorează, ceea ce va exercita presiuni asupra cererilor pentru serviciile noastre. Este un risc Brexitul? Nu în sensul, că ne va afecta în ziua în care părăsim UE, dar trebuie să luăm în considerare  contextul  Brexitului.” Planificarea riscurilor,  la acest nivel, necesită un alt set de instrumente și un mod diferit de gândire, crede el. „Brexitul este un eveniment, dar este și un declanșator al schimbărilor masive. Schimbarea necesită doar aplicarea si testarea unor tehnici de gestionare a modificărilor și/sau trebuie schimbat câmpul de joc și necesită o nouă abordare? Cred că ultima abordare este cea corectă, devenind o adevarată provocare. La Capita, de exemplu, o mare parte din afacerea noastră se referă la contracte guvernamentale, deci impactul pe care îl va avea Brexit asupra relațiilor guvernamentale este esențial „.

Identificarea unde începe și se termină Brexitul este o sarcină aproape imposibilă. Subiectul a devenit – sau a fost întotdeauna – mult mai mult decât relația juridică britanică cu vecinii săi din Europa. Acest lucru, pentru domnul Blackhurst, este provocarea. „Brexit este un subiect care poate bloca, este un bulgăre de zăpadă. Trebuie să acceptăm acestă idee. Suntem vinovați de modul cum privim lucrurile, de viziunea limitată, pe care o avem ”

Vă invităm sa citiţi tot articolul accesând următorul link:

 

Sursa : https://www.capita.com/about-us/policies-and-principles/

Is the risk profession ignoring the wider implications of Brexit?

* De peste 30 de ani, Capita lucrează în sectoarele public și privat, rezolvând provocările complexe ale clienților , sporind productivitatea, sporind utilizarea tehnologiei și a datelor, îmbunătățind serviciile clienților și serviciilor publice și adăugând valoare economiilor britanice și locale.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *