Summitul-ul UE-China de la Bruxelles din 9 aprilie 2019

05 aprilie 2019

Belt & Road Initiative sau Drumul Matasii- strategie inițiată de China ce va fi pusă în aplicare în regiuni din Asia, Europa și Africa. Pe 9 aprilie a avut loc, la Bruxelles, summit-ul UE-China. Până în prezent, 86 de state și organizații internaționale au semnat peste 100 de acorduri de cooperare cu China în cadrul BRI, iar noul traseu dezvoltat ar urma să devină un mijloc important pentru îndeplinirea unor obiective de dezvoltare durabilă care au ca punct terminus anul 2030. Inițiativa Belt and Road (BRI), susținută de președintele Xi, vizează conectarea Chinei pe mare și pe uscat cu Asia de Sud-Est și Centrală, Orientul Mijlociu, Europa și Africa, printr-o rețea de infrastructură pe liniile vechiului Drum al Mătăsii. Se vor dezvolta o serie de rute maritime, dar și îmbunătățirea rutelor feroviare. Astfel, vor apărea alternative de transport. Îsi propune sa promoveze schimburi în domenii precum știință, tehnologie și cultură. O serie de state din Uniunea Europeană au semnat alăturarea la inițiativa Chinei.

În această dezbatere, România și sud-estul Europei prezintă un interes deosebit pentru China, fiind necesară o atentă coordonare a acesteia cu agenda UE și cea transatlantică. România are nevoie, în primul rând, de o dezbatere mai amplă și deschisă pentru a înțelege care sunt parametrii acestei noi viziuni și strategii (BRI) și în ce fel proiectele economice și energetice de transport și de conectivitate sunt relevante pentru regiune.

Italia a devenit primul stat G7, al celor mai mari economii industrializate, care s-a alăturat programului chinez de infrastructură „Belt and Road Initiative” (BRI, sau „Drumul Mătăsii”). Acordul preliminar prevede 29 de domenii diferite, valoarea totală a investiţiilor fiind de 2,5 miliarde de euro.

Summit-ul UE-China din 9 aprilie a reprezintat pentru UE oportunitatea de a evidenția prioritățile, în special în domeniul comerțului şi al investițiilor, drepturilor omului, provocărilor globale şi politicii externe. Cel de-al 21-lea summit bilateral dintre UE și China va avea loc în clădirea Europa de la Bruxelles. Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au reprezentat Uniunea Europeană. Liderii țărilor UE au susținut, măsuri de reglementare a restricțiilor care ar trebui impuse companiilor chineze privind participarea la proiectele publice din spațiul comunicar, potrivit Politico.

Sursa: 

Sursa Imaginehttp://www.chinadaily.com.cn/   China Daily

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *