Un referendum este singura soluție pentru criza din Marea Britanie

13 octombrie 2019

David Cameron a oferit un interviu pentru The Times, publicat vineri, în care a afirmat că producerea unui Brexit fără acord ar fi „un rezultat negativ” şi nu ar trebui luat în considerare. Soluția: un al doilea referendum, prin care britanicii să voteze dacă Marea Britanie ar trebui să rămână în Uniunea Europeană sau nu. „Nu spun că unul dintre aceste scenarii se va produce, sau nu. Spun doar că nu poţi să elimini o opţiune în momentul de faţă, deoarece trebuie găsită o modalitate pentru a depăşi acest impas. Sunt de părere că există anumite lucruri care nu ar trebui făcute pentru a depăşi acest impas. Consider că prorogarea Parlamentului este un lucru rău”, a declarat fostul premier, citează Mediafax. Cameron l-a criticat și pe actualul premier, un susținător al Brexit-ului fără acord, Boris Johnson.

Rebel conservator și eurofil convins, deputatul britanic Dominic Grieve s-a văzut exclus din Partidul Conservator pentru că a votat împotriva lui Boris Johnson pentru a bloca o ieșire din Uniunea Europeană fără acord. Înainte de a fi dat afară, el a obținut ca guvernul să publice documente privind impactul unui “no deal”, ca și discuțiile, inclusiv private (pe WhatsApp, Telegram sau Signal), privind suspendarea Parlamentului. Într-un interviu acordat FRANCE 24, deputatul de Beaconsfield estimează că este esențial ca opinia publică să cunoască consecințele “catastrofale” ale unei ieșiri din Uniunea Europeană fără acord privind mai ales “companiile sau medicamentele”.

Londra şi Bruxellesul s-au pus de acord vineri să lanseze negocieri intense, într-o încercare de a ieşi din impasul Brexitului, cu 20 de zile înainte de divorţ, relatează AFP. A început numărătoarea inversă până la ieşirea Marii Britanii din UE. Cei 27 i-au dat undă verde în acest sens negociatorului lor, Michel Barnier, care s-a întâlnit joi dimineaţa cu ministrul britanic al Brexitului Stepen Barclay, omologul său, o reuniune catalogată drept ”constructivă” de către francez. Un bilanţ al acestor discuţii urmează să fie prezentat luni, cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor Afacerilor Europene, la Luxemburg, la care Barnier va fi de asemenea prezent.

Vă invităm sa citiţi mai mult accesând următoarele link-uri:

Sursa :

https://www.france24.com/en/

https://www.thetimes.co.uk/article/brexit-delay-could-lose-johnson-the-election-says-cameron-tg7s730dz

https://www.afp.com/

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *