Uniunea Europeană și MERCOSUR

03 iulie 2019

Uniunea Europeană și MERCOSUR (Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay) au ajuns vineri, 28 iunie 2019, la un acord politic privind componenta comerț a Acordului de Asociere dintre cele două părți. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a contribuit la pregătirea celor 3 runde de negociere care au avut loc în ultimele 6 luni.

Negocierile comerciale dintre UE și MERCOSUR ca parte a unui Acord de Asociere mai amplu între cele două regiuni au fost reluate în luna mai 2010, iar în 11 mai 2016, părțile au făcut primul schimb de oferte tarifare de la relansarea procesului de negociere.

Având în vedere mărimea celor 4 piețe sud-americane (peste 260 milioane consumatori), taxele vamale ridicate aplicate importurilor provenite din UE și barierele non-tarifare pe piața acestor state, viitorul acord comercial creează premisele pentru dezvoltarea unei relații comerciale reciproc avantajoase.

Acordul prevede eliminarea taxelor vamale pentru 91% dintre bunurile exportate de companiile europene în MERCOSUR, inclusiv taxele vamale ridicate aplicabile exporturilor din sectoare economice importante, precum: autovehicule și componente auto (35% în prezent), mașinării (pentru unele produse din această categorie variind între 20-35%) și produse farmaceutice (până la 14%). Eliminarea și reducerea taxelor vamale vor fi înregistrate și pentru produse cărora li se aplică taxe prohibitive în prezent, precum produse textile și încălțăminte sau țesături.

Acordul comercial va produce economii în valoare de 4 miliarde EUR companiilor europene, prin eliminarea taxelor vamale pentru exporturile de produse din UE. În plus, statele sud-americane vor proteja 357 de indicații geografice europene, vor deschide piețele de achiziții publice și vor facilita comerțul cu servicii (telecomunicații, tehnologia informației, transport), inclusiv comerțul digital. Companiile europene vor câștiga un avantaj competitiv în relație cu mediul de afaceri din alte state terțe, având în vedere că UE va deveni primul partener care încheie un acord comercial preferențial cu MERCOSUR.

De asemenea, acordul include prevederi ambițioase privind siguranța alimentară, a animalelor și plantelor, comerțul și dezvoltarea durabilă, transparența și implicarea societății civile în procesul de implementare.

Ca urmare a acordului în principiu, părților vor continua revizuirea legală cu scopul consolidării textului final. Ulterior, acesta va fi tradus în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene și va fi supus aprobării Consiliului UE și Parlamentului European.

Vă invităm sa citiţi tot articolul accesând următorul link:

Informații suplimentare: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=2039

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *