Virgil Popescu anunță construirea unei conducte de gaz de 180 km

21 aprilie 2023

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că a fost scos la licitație de către Transgaz, contractul pentru construcția conductei de transport a gazelor naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa. Lungimea gazoductului va fi de 180 de kilometri, iar finanțarea va fi asigurată din Fondul pentru Modernizare.

Transgaz a scos la licitație contractul pentru construcția acestei conducte, care va avea o lungime totală de 180 km. Fondurile necesare vor fi asigurate inclusiv din Fondul pentru Modernizare. În august 2022 a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale, care prevede inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică dar şi fibră optică. Totodată, proiectul de investiții ”Conductă de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa” a fost declarat de Guvern proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

Este un proiect foarte important pentru regiunea Olteniei, o zonă importantă a României, dar și o parte importantă, necesară pentru a diversifica rutele terestre către Vest și pentru a face din România un hub energetic important. Conducta va trece prin două județe ale României, mai exact Mehedinți și Caraș Severin (municipiile Caransebeș și Orșova, alături de localitățile Băile Herculane, Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Căzănești, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Sisești, Ilovăț, Bâlvănești, Godeanu, Balta, Podeni, Cireșu și Ilovița).

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 113 de agenți economici în județul Mehedinți precum și aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, ) dar și pentru aproximativ 231 de agenți economici în județul Caraș Severin.

Beneficiile acestui proiect

Potențialul construirii unei conducte de gaze naturale de 180 de km în România poate avea mai multe beneficii:

  1. Reducerea dependenței de importurile de gaze naturale: România ar putea reduce dependența de importurile de gaze naturale prin dezvoltarea propriilor resurse și construirea unei infrastructuri adecvate, cum ar fi conducta menționată.
  2. Creșterea securității energetice: construirea unei conducte de gaze naturale ar putea îmbunătăți securitatea energetică a țării, întrucât ar permite diversificarea surselor de energie și ar reduce riscul de întrerupere a aprovizionării.
  3. Stimularea economiei locale: Construirea conductei de gaze naturale ar putea stimula economia locală prin crearea de locuri de muncă în timpul construcției și prin creșterea accesului la gaze naturale pentru industrie și populație.
  4. Reducerea costurilor cu energie: accesul la resurse proprii de gaze naturale ar putea reduce costurile cu energia pentru consumatorii din România și ar putea îmbunătăți competitivitatea economică a țării.

În ansamblu, construirea unei conducte de gaze naturale de 180 de km ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei și securității energetice a României, dar trebuie luate în considerare și alte factori, cum ar fi costurile de construcție și impactul asupra mediului.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *