Vremuri provocatoare pentru situația economică globală

27 ianuarie 2022
Bază de date

Dan Mihai

Repercursiunile pandemiei de COVID-19 împreună cu tensiunile de natură geopolitică în continuă creștere prezintă o provocare pentru stabilitatea situației economice globale. Politicile monetare rezultate în urma pandemiei au ajutat la crearea unor bule speculative pe mai multe piețe financiare care, alături de creditarea în exces, pot declanșa un efect de domino global ce ar avea ca efect o nouă recesiune. Unii analiști financiari susțin că instituțiile bancare nu au învățat nimic din criza din 2008 și că nu au luat măsurile necesare pentru prevenirea repetării unui astfel de scenariu.

Încetinirea economică cauzată de pandemie și politicile monetare relaxate au condus la o redresare rapidă a economiei, fapt ce a facilitat creșterea mai multor bule speculative pe piețe financiare diverse. Deasemenea, 80% din toți dolarii existenți au fost tipăriți doar în ultimii doi ani în încercarea SUA de a ține efectele pandemiei sub control. Acestea ar fi unele dintre cauzele de bază care au provocat o o creștere a inflației la nivele record din ultimele două decenii. Astfel, inflația media a ajuns în jurul pragului de 7%, iar scumpirile au fost resimțite pe toate piețele. Gazul în Europa s-a scumpit în medie cu 50%, iar materialele de construcție au cunoscut creșteri între 10% și 200%. Deasemenea, indicele global pentru produsele alimentare a crescut și el cu 28%, în timp ce salariul mediu din România a crescut cu 8%.

Dacă până în 2008 bulele s-au limitat în mare parte pe piețele imobiliare și de credit din SUA, acestea sunt distribuite în prezent pe mai multe piețe financiare internaționale. Deasemenea, nivelul datoriilor SUA și globale din prezent raportate la PIB-ul corespunzător fiecăreia sunt la nivele considerabil mai ridicate decât cele din 2008. Astfel, urmările pot fi și mai grave decât cele din 2008, având în vedere că bulele sunt întinse pe mai multe piețe iar gradul de îndatorare este mai ridicat. Pe lângă bulele tradiționale de pe piețele imobiliare, de credite și de acțiuni, anul acesta a fost alimentată o bulă de creșterea rapidă în popularitate a pieței cryptomonedelor și inclusiv a NFT-urilor, cunoscând o creștere față de anul trecut de aprox. 700% în vârful pieței. Momentan, această piață a fost cea mai afectată de scăderile recente de pe piața bursieră, aflându-se cu aprox. 40% mai jos decât maximul atins în ultimele luni.

Creditarea privată a crescut în 2021 cu aproximativ 15%, creditele luate de companii în lei crescând cu 26%. Soldul creditelor in lei a crescut la 234 miliarde lei, iar soldul celor in valuta a crescut la 90 miliarde lei. Dintre creditele luate în lei, 98 miliarde au fost luate de companii, iar restul de 136 miliarde au fost luate de persoane fizice. Creșterea nivelului de creditare este resimțit peste tot în lume, astfel încât la nivel global gradul de îndatorare a ajuns la peste $300 trilioane, acesta ajungâd la nivelul record de peste 350% din PIB. Această creditare în masă conturează scenariul declanșării crizei din 2008, doar că la o scară mai largă. Neplata în masă a creditelor ar putea fi catalizatorul viitoarei recesiuni.

În cartea sa, „Heavy Weather Banking. Corporate Debt Restructuring in Times of Crisis, fostul bancher din cadrul băncii olandeze ING, Rob Wijman, specializat pe creditarea companiilor private, împărtășește din experiența lui și își exprimă punctul de vedere legat de situația economică actuală și urmările acesteia. Rob este de părere că băncile încă nu și-au învățat lecția în urma crizei din 2008, și că acestea sunt insuficient pregătite pentru a înfrunta o nouă criza. Acesta mai susține că în lupta continuă împotriva criminalității financiare și a spălării de bani, băncile au neglijat riscurile legate de neplata creditelor, astfel încât departamentele care se ocupau de acest aspect au fost reduse sau chiar desființate. Una dintre concluziile principale ale lui Rob este că în pragul unei crize financiare, multe corporații se vor chinui să reziste. Acesta continuă cu sfaturi despre cum băncile ar trebui să gestioneze astfel de situații. Cartea este adresată profesioniștilor din domeniul financiar de pretutindeni, mai multe detalii despre aceasta putând fi găsite aici.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *