Inflația în România în continuă creștere- peste 10% în luna martie

14 aprilie 2022

Rata inflației pe luna martie a anului 2022 a crescut până la 10,2% față de 8,53% în luna precedentă, aceasta valoare fiind printre cele mai mari înregistrare în ultimele două decenii. Acest fenomen se face resimțit prin seria de scumpiri a alimentelor, combustibililor și a materiilor prime, ce conduc mai departe la scumpirea produselor derivate și a serviciilor. Cauzele inflației sunt multiple, printre acestea numărându-se efectele post-pandemice și situația geopolitică dificilă din Ucraina.

Potrivit celui mai recent raport publict de Institutul Național de Statistică (INS), rata inflației pe luna martie s-a ridicat la valoarea de 10,2%, cu două procente mai mult decât luna precedentă și cu patru procente mai mult decât luna decembrie 2021. În schimb, media ratei prețurilor de consum din ultimele 12 luni (apr 2021-mar 2022) a crescut cu 6,5% față de precedentele 12 luni (apr 2020-mar 2021).

Printre industriile cele mai afectate de inflație se numără cea energetică, prețul gazelor crescând cu 46% față de luna martie a anului precedent, iar cel al combustibililor cu 34%. Astfel, prețul benzinei la pompă a depășit maximul de 8 lei per litru în martie 2021, în comparație cu cel de 5,5 lei de acum 12 luni, rămânând în luna aprilie la valori în jurul 7,7lei. În plus, din cauza unui deficit de diesel la nivel european, prețul acestuia a luat o pantă și mai ascendentă decât a benzinei, ridicându-se la valoarea de 8,4 lei/ litru.

Industria alimentară a fost și ea afectată, media creșterii prețurilor raportată la întreaga industrie fiind de 11,2%. Dintre aceasta, inflația s-a resimțiti cel mai mult în creșterea prețului uleiului, cu 32%, a mălaiului, cu 24%, a produselor de morărit, cu 22% și implicit, a pâinii, cu 16%. Deasemenea, prețul legumelor și a conservelor a crescut cu 18%, a fructelor cu 10%, a cărnii cu 7,8%, a peștelui cu 11,5% și a lactatelor cu 9,3%.

În lunile în care urmează, economiștii se așteaptă ca rata inflației din România să continue să crească, estimările depășind și valoarea de 11%. Principalul motiv pentru această creștere o reprezintă războiul din Ucraina și sancțiunile aplicate Rusiei în urma acestuia, cele două țări reprezentând, până recent, unii dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel internațional iar Rusia, desigur, reprezentând o sursă importantă de export pentru gaz.

Raportată la restul Europei, creșterea inflației pe martie 2022 din România se află în partea de sus a clasamentului, aceasta fiind precedată de Lituania (15,6%), Estonia(14,8%), Olanda(11,9%) și Letonia (11,2%). Toate aceste țări au în comun dependența lor de gazele rusești. În cealaltă parte a clasamentului se află Malta (4,6%), Franța (5,1%), Portugalia (5,5%) și Finlanda (5,6%)



Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *