10 riscuri pentru situația economică globală în 2022

05 ianuarie 2022

Dan Mihai

Anul 2021 a fost un an plin de provocări și obstacole pentru dezvoltarea armonioasă a societății în care trăim. Unele dintre cele mai criticale riscuri care au marcat acest an au fost cele de natură sanitară, geopolitică economică și de mediu unele dintre acestea fiind evoluția pandemiei de COVID-19, intensificarea tensiunilor dintre Rusia și NATO, și continuarea încălzirii globale. Pentru anul 2022, organizația EIU (Economist Intelligence Unit) a conturat o listă cu 10 scenarii în funcție de gradul de risc care pot afecta creșterea globală economică și, implicit, inflația. Aceste scenarii sunt bazate pe problemele deja existente care au marcat și anul care a trecut și care pot dezvolta consecințe mai grave în 2022.

Printre provocările din 2021 se numără evoluția rapidă a virusului COVID-19 și a variantelor sale în ciuda progreselor rapide din industria medicală și a măsurilor impuse de autoritățile din toată lumea. Această evoluție rapidă a atras de la sine implementarea unor noi măsuri sau prelungirea celor deja existente, fapt ce a provocat proteste violente la nivel internațional precum cele din Olanda, SUA și Austria. Pe lânga problemele de natură sanitară, anul 2021 a întâmpinat și probleme de natură geopolitică precum criza de imigranți de la granițele Belarusului, intensificarea militară a Rusiei la granițele cu Ucraina și, totodată, întărirea unor tensiuni între Rusia, NATO, și respectiv UE. Deasemenea, problemele legate de mediu și încălzirea globală nu au stagnat și continuă să fie o provocare din ce în ce mai mare pentru generațiile viitoare.

În continuare vor fi prezentate 10 scenarii care ar putea duce la încetinirea și chiar degradarea situației economice globale, conform celor de la EIU. Aceste scenarii sunt ordonate în funcție de gradul de risc, mai exact în funcție de probabilitatea lor de a deveni reale și de impactul socio-economic pe care îl presupun, primele având gradul de risc cel mai ridicat iar ultimele gradul de risc cel mai scăzut.

Scenariul 1 : Degradarea relațiilor dintre SUA și China forțează secționarea economiei globale

SUA și China, fiind două dintre cele mai mari superputeri ale lumii, se află într-o luptă continuă pentru infuență globală. SUA, împreună cu țările vestice, colaborează pentru a pune presiune pe China prin restricții și sancțiuni în comerț, tehnologie, finanțe și investiții, astfel obligând piețele de schimb și companiile multinaționale să aleagă o parte. Deși până acum aceste constrângeri au fost mai pronunțate pe partea de tehnologie, există un risc major ca acestea să se extindă și pe partea de industrie și alte sectoare. Acest lucru ar impune divizarea țărilor care suportă China față de cele care suportă SUA, astfel formându-se două zone separate de schimb ce ar avea standarde legislative și tehnologice diferite. Această diviziune la nivel mondial ar duce mai departe la încetinirea avansului tehnologic precum implementarea 5G-ului în unele țări, iar sancțiunile aplicate Chinei, în calitate de cel mai mare exportator al lumii, ar avea un impact iminent asupra comerțului global și al inflației.

Scenariul 2: Scădere majoră la bursa americană cauzată de constrângerile economice

Implicații economice ale pandemiei preucm decalaje în lanțul de aprovizionare, creșterea prețurilor la energie împreună cu politica monetară foarte degajată a Statelor Unite au condus la o creștere bruscă a inflație SUA în 2021. Deși majoritatea acestor factori vor trece odată cu pandemia, consecințele acestora vor rămâne, iar revenirea statelor va depinde de politicile de revenire ale FED-ului (Rezervei Federale a SUA). Dacă politicile de constrângere bugetară nu reușesc să readucă inflația la nivele normale după trecerea pandemiei, va fi necesară creșterea dobânzilor. Mai mult, raporturile dintre prețul acțiunilor și câștigurile companiilor sunt mai mari chiar și decât cele de dinaintea crizelor din 1929 și 2008, astfel încât o scădere serioasă a bursei din SUA nu pare decât o chestiune de timp. O astfel de scădere ar afecta în mod negativ atât investitorii americani cât și internaționali, scăzând mai departe puterea de cumpărare și astfel riscând o posibilă recesiune.

Scenariul 3: Prăbușirea pieței imobiliare din China conduce la o scădere a piețelor internaționale

Anul trecut, compania de imobiliare chineză Evergrande s-a confruntat cu grave probleme financiare și juridice care au adus-o în pragul falimentului. Modelul de business al acesteia de a construi imobile cu bani împrumutați cu intenția de a plăti datoriile din profiturile viitoare a fost destructurat de guvernul chinezesc după introducerea unor noi reglementări. Astfel, Evergrande a acumulat datorii de $300 mld., echivalente cu 2% din PIB-ul Chinei. Falimentarea oficială a colosului imobiliar ar declanșa un efect de domino global care ar afecta în primul rând piața de imobiliare asiatică, mai apoi urmând și alte piețe financiare atât asiatice cât și internaționale din cauza numărului mare de investitori internaționali în piețele chinezești. Un articol mai în detaliu despre colapsul Evergrande poate fi găsit aici.

Scenariul 4: Reglementările financiare locale și globale amână refacerea economiilor în curs de dezvoltare

Presiunile inflaționare rezultate de revenirea prețurilor a cauzat creșterea ratelor monetare de unele economii în curs de dezvoltare precum Brazilia, Mexic, Rusia, Sri Lanka și Ucraina. Din cauza nevoii de bani a cetățenilor și lipsa forței de muncă provocate de pandemie, guvernele au fost nevoite să tipărească mai mulți bani și să crească datoriile, astfel crescând și costurile. Acesta poate fi catalistul pentru formarea unui ciclu de piață care poate duce în final la hiperinflație și poate încetini recuperarea și evoluția piețelor emergente. În cazuri de criză, investitorii își vor muta investițiile din zonele cu un grad mai ridicat de risc în cele mai sigure, precum SUA sau Europa, astfel încetinind dezvoltarea și mai mult. Cele mai afectate vor fi țările care au acumulat datorii ridicate în valute străine, precum Argentina și Turcia, unde vânzarea de obligațiuni în masă pot declanșa crize financiare. În Turcia acest fenomen devine din ce în ce mai proeminent, lira turcească scăzând față de dolar cu aproximativ 50% anul acesta.

Scenariul 5: Apare o variantă nouă de COVID-19 rezistentă la vaccinuri

Deși progresele medicale din ultimul timp sunt rapide și din ce în ce mai eficiente, se pare că acestea pot ține cu greul pasul rapidității cu care virusul se poate muta genetic. Printre cele mai noi mutații se numără varianta Delta și Omicron, acestea fiind mai dificil de detectat și răspunzând mai greu la tratamentele actuale. Evoluța unor variante de virus cu o rezistență și mai sporită ar putea încetini substanțial recuperarea atât socială cât și economică a lumii, prelungind pandemia pentru ani buni. Într-un viitor mai sumbru, dupa mai multe mutații genetice are virusului și mai multe eforturi ale oamenilor de știință de a adapta tratamentele, virusul ar putea să dezvolte mutații care nu mai răspund la niciun vaccin, asemenea virusului HIV.

Scenariul 6: Tulburările sociale încetinesc recuperarea globală

Din pricina efectelor negative ale pandemiei asupra salariilor și asupra calității vieții, un scenariu în care tulburările sociale devin o problemă la nivel global este posibil în 2022. Aceste tulburări pot declanșa revolte și ieșiri în stradă atât în țările stabile cât și în țările cu un regim autoritar sau în curs de dezvoltare. Cele mai riscante din acest punct de vedere sunt țările cu tensiuni politice deja existente și țările cu economii grav afectate de pandemie. Aceste conflicte sociale pot fi declanșate din motive simple precum prelungirea unor măsuri anti-COVID, iar acestea pot evolua în conflicte mult mai ample, ducând poate la colpapsul unui guvern, panicând investitorii internaționali și astfel încetinind revenirea economiei globale. Acest scenariu deja s-a conturat încă din a doua zi a acestui an, când în Khazakstan au pornit revolte violente din cauza tensiunilor politice acumulate în timp ce au cauzat demisia guvernului și restructurarea sistemului politic. Mai multe detalii despre situația din Khazakstan puteți găsi aici.

Scenariul 7: Conflict armat între China și Taiwan

Tensiunile politice și militare între China și Taiwan se află în continuă creștere încă din anul 2020. Deși este puțin probabil ca Taiwan să aibă parte de un atac direct din partea Chinei din cauza posibilei implicări ale SUA, pot fi situații în care un conflict armat poate fi declanșat în zonă. Momentan, China desfășoară manevre militare agasante prin care încalcă limitele teritoriale ale Taiwanului, avioane militare chineze intrând astfel în spațiul aerian. Aceste manevre au un risc ridicat de a declanșa un conflict militar din cauza unei posibile coliziuni dintre avioanele taiwaneze și cele chineze sau din cauza țintirii avioanelor chineze de către sistemele de apărare ale Taiwanului. Din cauza mărimii Taiwanului în raport cu China, un conflict oricât de mic ar duce la prăbușirea economiei taiwaneze și, implicit, a industriei de semiconductoare, fapt ce ar avea un puternic impact asupra lanțului de aprovizionare global și asupra economiei internaționale. Declanșarea unui conflict în această zonă ar atrage și participarea SUA, Australiei și Japoniei, astfel acesta devenind un conflict internațional cu consecințe economice și mai ample.

Scenariul 8: Legăturile dintre UE și China se înrăutățesc semnificativ

Sancțiunile UE aplicate asupra Chinei în vederea încălcării drepturilor omului aplicate în Martie 2021 alături de răspunul Chinei prin sancționarea unor organizații europene au condus la deteriorarea relațiilor dintre cele două părți. Dacă sancțiunile între UE și China continuă și nu se vor face întețelgeri sau demersuri diplomatice în această direcție, relațiile dintre acestea s-ar putea degrada și mai mult. Acest fapt ar avea impact negativ în primul rând pe organizațiile europene ce desfășoară activități economice pe teritoriul Chinei, dar și pe organizațiile chinezești ce desfășoară activități în Europa. Astfel, acestea ar putea fi obligate să își limiteze sau chiar întrerupa activitățile, fiind nevoite mai departe să își crească prețurile. Din cauza multitudinii de companii care operează pe ambele continente, prețurilor serviciilor și produselor ar putea crește în ambele părți. Acest fapt, combinat cu inflația, ar avea consecințe economice atât asupra piețelor europene și chinezești, cât și celorlalte piețe internaționale.

Scenariul 9: Secetele provoacă foamete globală

Încălzirea globală a fost asociată cu frecvența sporită a secetelor. Deși până acum acestea au fost evenimente izolate în anumite părți ale lumii, intensitatea și efectele negative ale acestora sunt alarmante și pot cauza dificultăți de aprovizionare la nivel global. Până acum, valuri de căldură au lovit Canada și SUA anul trecut, iar Grecia, Turcia și Spania au suferit focuri devastatoare provocate de căldura excesivă în ultimele luni. Vremea volatilă și secetele din Brazilia au avut efect asupra creșterii prețurilor la nivel global pentru anumite alimente. Astfel, secete în anumite zone-cheie ale pământului ce ar afecta culturile de plante și animale pot avea ca efect întreruperea lanțului de aprovizionare global, implicând automat creșterea rapidă a prețurilor la comodități. Creșterea rapidă a prețurilor adăugată la inflația cauzată de pandemie ar avea un puternic impact asupra majorității populației globale, astfel declanșând o criză financiară de proporții.

Scenariul 10: Un război cibernetic intrastatal deteriorează infrastructura unor economii

Din pricina avansurilor tehnologice din ultimele decenii și costurilor crescute ale unui conflict militar, a devenit mai avantajos pentru statele lumii să mute luptele clasice în mediul digital. Astfel, statele se pot ataca între ele folosind diverse căi digitale pentru a obține informații și avantaje geopolitice, dar și pentru a indisponibiliza infrastructura sau chiar economia inamică. Deși acest gen de lupte se întâmplă zilnic, acestea fiind în mare parte anonime, tensiunile politice dintre SUA, China și Rusia ar putea cauza ca aceste atacuri să se întâmple la o scară mult mai mare, astfel putând avea un impact semnificativ asupra economiei unor state și, implicit, asupra economiei globale. Mai multe detalii despre războaiele cibernetice puteți citi aici.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *