Comisia Europeană propune prelungirea suspendării tarifelor și contingențelor pentru importurile din Moldova

13 mai 2023

Comisia a propus astăzi reînnoirea și prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import și a contingentelor (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor din Moldova către Uniunea Europeană. Propunerea ar urma să reînnoiască suspendarea actuală a taxelor la import pentru exporturile Republicii Moldova către UE pentru încă un an și să extindă această suspendare la toate tarifele și contingentele tarifare rămase pentru importurile din Republica Moldova. Aceasta reprezintă o dovadă a sprijinului de neclintit al UE pentru economia Republicii Moldova și contribuie la atenuarea situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii din această țară din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

Deși obiectivul măsurilor comerciale autonome este de a sprijini economia Moldovei, ele răspund posibilelor preocupări din sectorul agricol al UE prin includerea unui mecanism de salvgardare accelerat care poate fi activat, dacă este necesar, pentru a proteja piața Uniunii.

Propunerea va fi acum examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene în vederea asigurării unei tranziții fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la noul regim.

Context

În vigoare de la 25 iulie 2022, măsurile comerciale autonome au avut un efect pozitiv asupra comerțului Moldovei cu UE. Exporturile Moldovei către restul lumii au suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece s-au bazat adesea pe tranzitul pe teritoriul ucrainean și pe infrastructura ucraineană. În ultimul an, măsurile comerciale autonome au sprijinit eforturile Moldovei de reorientare a exporturilor prin UE. În ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde EUR în 2021 la 2,6 miliarde EUR în 2022.

Cu caracter unilateral și temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifelor în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare UE-Moldova prin suspendarea tuturor taxelor și contingentelor restante. Aceasta înseamnă, în practică, că exporturile a șapte produse agricole din Moldova care fac obiectul unor contingente tarifare vor fi acum complet liberalizate: tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Majoritatea exporturilor din Republica Moldova beneficiază deja de acces scutit de taxe vamale pe piața UE în temeiul Acordului de asociere UE-Moldova, iar cantitățile și gama de produse vizate de măsurile comerciale autonome sunt mici.



Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *