Economia mondială ar putea crește cu 2,7% în 2023, conform FMI

08 februarie 2023
Bază de date

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat  că este foarte probabil ca FMI să nu revizuiască prognozele sale privind creșterea economiei mondiale de 2,7% în 2023. Cu toate acestea, inflația continuă să reprezinte o problemă apăsătoare, iar creșterea economică va depinde în mare parte de politicile băncilor centrale și de riscurile geopolitice, climatice, cibernetice sau economice ce pot apărea pe parcurs.

Economia mondială se așteaptă să înregistreze o creștere de 2,7% în 2023, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Aceasta ar fi prima creștere semnificativă după ce economia globală a avut parte de o scădere puternică în urma crizei COVID-19 din 2020 și 2021. Creșterea prevăzută pentru 2023 este încurajatoare și arată o recuperare graduală a economiei mondiale după criza pandemică. Aceasta este susținută de un set de factori, inclusiv relansarea activității economice, îmbunătățirea condițiilor financiare, continuarea politicilor fiscale și monetare favorabile și progresele în vaccinare.

Kristalina Georgieva a mai menționat faptul că există speranțe mari ca țări precum China vor contribui din nou la stimularea creșterii economice mondiale, dupa ce anul trecut au avut rezultate „dezamagitoare”. Georgieva a apreciat că acest lucru ar fi cel mai probabil să se întâmple în a doua jumătate a acestui an, dar a precizat că aceasta va depinde de autoritățile din Beijing să nu schimbe direcția și să continue cu planurile privind ridicarea politicilor zero-COVID. „Ceea ce este cel mai important este ca China să nu schimbe direcţia”, a spus Georgieva, care a catalogat evoluţiile din China drept „probabil, cel mai important factor pentru creşterea mondială”.

Cel mai mare motor al creșterii economice pentru 2023 este prevăzut să fie Statele Unite, unde economia se așteaptă să crească cu 4,2%. Pe lângă China și SUA, alte țări care ar putea contribui la creșterea economică globală sunt Japonia și Germania. În ciuda acestei previziuni pozitive, există încă riscuri care ar putea afecta creșterea economică prevăzută. Unul dintre cele mai mari riscuri este continuarea pandemiei COVID-19 și efectele sale asupra activității economice. De asemenea, riscul de protecționism comercial și tensiunile geopolitice ar putea afecta comerțul internațional și creșterea economică.

Inflația, o problemă din ce în ce mai apăsătoare

Inflația este un fenomen economic care se caracterizează prin creșterea generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor. Georgieva a menționat, de asemenea, despre inflație că rămâne la un nivel ridicat și că băncile centrale ar trebui să continue să lupte pentru stabilitatea prețurilor.

Aceasta a mai avertizat că există încă multe incertitudini în ceea ce privește perspectiva economiei mondiale, inclusiv riscul unui eveniment climatic major, al unui atac cibernetic major sau pericolul escaladării războiului din Ucraina până în punctul folosireii arme nucleare. Un nivel ridicat al inflației poate avea consecințe negative asupra economiei și a vieții oamenilor. Atunci când prețurile cresc în mod constant, puterea de cumpărare a consumatorilor scade, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului de trai. De asemenea, inflația poate duce la instabilitate financiară, dificultăți în planificarea bugetară și la incertitudini în ceea ce privește viitorul economiei.

În acest context, băncile centrale au un rol important în lupta împotriva inflației. Ele au mijloacele necesare pentru a influența nivelul prețurilor prin intermediul politicilor monetare, cum ar fi dobânzile, rezervele bancare și emisiunea de bani. Băncile centrale pot, de exemplu, majora dobânda pentru a reduce cererea de credit și, astfel, reduce presiunea asupra prețurilor.

Cu toate acestea, lupta împotriva inflației nu este întotdeauna ușoară și poate implica compromisuri. De exemplu, o politică monetară restrictivă poate avea un impact negativ asupra creșterii economice și a ocupării forței de muncă. Inflația globală este un fenomen economic complex care poate fi combătut doar prin acțiuni precise, calculate pe termen mediu-lung. Aceasta rămâne la un nivel ridicat în multe țări din întreaga lume, ceea ce reprezintă o problemă importantă pentru băncile centrale și guvernele. Băncile centrale au un rol important în lupta împotriva inflației prin intermediul politicilor monetare, dar lupta împotriva inflației poate implica compromisuri.

În concluzie, previziunea OCDE pentru o creștere de 2,7% a economiei mondiale în 2023 este încurajatoare și arată o recuperare graduală a economiei după criza pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, există încă riscuri care ar putea afecta creșterea economică prevăzută și este important să urmărim evoluția situației în continuare.



Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *